Έγινε ΦΕΚ το Σχέδιο Πόλης Παραλίας Μαρκοπούλου

«ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΦΕΚ), Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ Β΄ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ».

Με το ΦΕΚ/823/Δ΄/22-11-2021 εγκρίθηκε η  πολεοδομική μελέτη δεύτερης κατοικίας των πολεοδομικών ενοτήτων 1, 2, 3 και 4 της δημοτικής ενότητας Μαρκοπούλου Ωρωπού Δήμου Ωρωπού (ν. Αττικής), 2.800 στρεμμάτων και η επικύρωση οριογραμμών  ρεμάτων.

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 1995 από την τότε Κοινότητα Μαρκοπούλου με Πρόεδρο τον Γιώργο Αρμυριώτη και σταμάτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2008, επικαλούμενοι την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της παραλίας Μαρκοπούλου, τα Νέα Παλάτια, την Σκάλα Ωρωπού και μεγάλο μέρος του κάμπου του Ωρωπού, με ΦΕΚ του 1986.

Με το ξεκίνημα του «Καλλικρατικού Δήμου Ωρωπού» και ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ξεκίνησα τις προσπάθειες για τον ολοκλήρωση της μελέτης και μετά από ένα και πλέον χρόνο προσπαθειών, με απόφαση του «Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» του ΥΠ.ΠΟ., εγκρίθηκε η συνέχιση της μελέτης. Έγινε ενημέρωση του υπόβαθρου της μελέτης, καθορίστηκαν οι γραμμές των ρεμάτων, εγκρίθηκαν οι γεωλογικές μελέτες και κατατέθηκαν για οριστική έγκριση.

Ως νέα Δημοτική Αρχή το 2019 και μετά την κατάθεση της μελέτης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητήθηκε η σύνταξη «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», η οποία συντάχθηκε και κατατέθηκε τον Γενάρη του 2020 για την τελική έγκριση του σχεδίου από το ΣτΕ. Με την τελική έγκριση από το ΣτΕ, τον Δεκέμβρη του 2020 και με όλες τις απαιτούμενες θεωρήσεις και υπογραφές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δημοσιεύτηκε πριν δύο μέρες στο ΦΕΚ, που παρέλαβα λίγο πριν. Είναι η ολοκλήρωση μίας μεγάλης προσπάθειας, που δίνει στο τόπο μας ένα εργαλείο ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, με την φιλοσοφία της σύγχρονης πόλης και την βελτίωση της ποιότητας του χώρου και της ζωής για τον Πολίτη.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του Δήμου μας για την βοήθειά τους όλα αυτά τα χρόνια, τον Τοπογράφο της Μελέτης Φίλιππα Δημητριάδη αλλά κυρίως, θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχιτέκτονα Ιωακείμ Σπανούδη, μελετητή και βασικότερο παράγοντα όλης αυτής της προσπάθειας, που με την επιμονή και υπομονή του όλα αυτά τα χρόνια, έδινε και σε εμένα την δύναμη να συνεχίσω για να φτάσουμε στο τέλος.

Βαγγέλης Καλ. Ηλιάσκος

Αντιδήμαρχος Δήμου Ωρωπού