Έκκληση βοήθειας από το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας & την Επιτροπή Κατοίκων

ΑΠΟ: ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ & ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε, ότι στην Μαλακάσα στο στρατόπεδο ” ΓΕΡΑΚΙΝΗ ” με απόφαση της κυβέρνησης εγκαταστάθηκαν από τις αρχές Μαρτίου Αφγανοί μετανάστες. Την στιγμή αυτή ο αριθμός τους ξεπερνά τα 1.300 άτομα και σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί, όταν οι κάτοικοι της Μαλακάσας μαζί με εκείνους του παρακείμενου οικισμού της Σφενδάλης δεν ξεπερνούν τους 500.

Το στρατόπεδο βρίσκεται εντός της Μαλακάσας και όχι μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα. Οι εργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο στρατόπεδο, για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (αύξηση υδροδοτικής ικανότητας, επαύξηση ηλεκτροδότησης, αντικατάσταση σκηνών από containers κλπ) αλλά και η προκήρυξη 100 θέσεων εργασίας για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων αυτών, δημιουργούν εύκολα συνειρμούς για τις προθέσεις της πολιτείας να μετατρέψουν την προσωρινή φιλοξενία σε μόνιμη εγκατάσταση.

Η καθημερινότητα των κατοίκων της Μαλακάσας έχει επηρεαστεί σημαντικά αφού οι παιδικές χαρές του χωριού έχουν κλείσει, τα βράδια αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε, οι διαρρήξεις παραθεριστικών κατοικιών έχουν αυξηθεί, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχουν αποδείξεις κατά των Αφγανών. Οι πόρτες και οι φράχτες των σπιτιών μας βρίθουν ανθρώπινων ακαθαρσιών ακόμη και τα σκουπίδια που κατακλύζουν τα σημεία αναψυχής κατά την έξοδο από το στρατόπεδο των Αφγανών εμείς τα μαζεύουμε για να διατηρηθεί, τουλάχιστον, μια κατ’ επίφαση κανονικότητα στην καθημερινή μας ζωή.

Ένα όμως σοβαρότερο ζήτημα πρέπει να προβληματίσει πολύ περισσότερο όλους εκείνους τους κατοίκους της ‘Αττικής που νοιάζονται για την προστασία του δρυμού της Πάρνηθας, του τελευταίου πνεύμονα του λεκανοπεδίου. Ως γνωστόν η Μαλακάσα και φυσικά το στρατόπεδο “Γερακίνη” βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού στην βόρεια πλευρά σε πευκόφυτη περιοχή. Ο Διοικητής του στρατοπέδου απαγόρευσε ήδη στους μετανάστες να ανάβουν φωτιές για να μαγειρεύουν αφού υπήρξαν αρκετά περιστατικά πρόκλησης πυρκαγιάς τους προηγούμενους μήνες. Έξω όμως από το στρατόπεδο ποιος θα τους ελέγξει; Τα γυάλινα μπουκάλια από μπύρες και τα αναμμένα τσιγάρα που πετούν είναι ο μεγαλύτερος φόβος μας καθώς υπάρχει έλλειψη επαρκών αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων και μέσων.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε το ότι η βόρεια πλευρά της Πάρνηθας έχει μείνει στο απυρόβλητο δε σημαίνει ότι θα παραμείνει και στο μέλλον χωρίς πρόληψη και αυξημένα μέτρα.Ένα απο αυτά είναι και ο αριθμητικός περιορισμός των μεταναστών της Μαλακάσας.

Επανερχόμενοι στην συνολικότερη θεώρηση του προβλήματος μας, ζητάμε να περιοριστεί ο αριθμός αυτών των ανθρώπων στους 500 όπως είχε εισηγηθεί και η Δημοτική Αρχή Ωρωπού.Τον κανόνα του επιμερισμού των βαρών τον έχουμε ήδη αποδεχτεί, δεν μπορούμε όμως να αναλάβουμε το τεράστιο μερίδιο που μας επέβαλαν χωρίς καν να ερωτηθούμε. Ας επιμεριστούν και άλλοι δήμοι και άλλες κοινότητες το βάρος αυτό.

Οι αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης πρέπει να ισχύουν και για μας, εφόσον είμαστε πολίτες του ίδιου κράτους. Δεν είναι λογικό, δεν είναι ηθικό και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουμε μειοψηφία στον τόπο που γεννηθήκαμε.

Καταγγέλουμε ως τελείως απαράδεκτη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μαλακάσα και καθιστούμε υπεύθυνους για ότι συμβεί, εκείνους που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις αλλά κι εκείνους που αδιαμαρτύρητα τις ανέχθηκαν.

Η παραπάνω είναι μια έκκληση των κατοίκων της Μαλακάσας για βοήθεια απο όπου και αν αυτή μπορεί να προέλθει.

Με εκτίμηση,

το Τοπικό συμβούλιο Μαλακάσας & η Επιτροπή κατοίκων                                                  

τηλ. επικοινωνίας : ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΤΣΑΣ  6974601971

                                   ΚΟΚΛΑ ΕΛΕΑΝΑ  6983662152