Έκκληση για προστασία του περιβάλλοντος, μετά από απαράδεκτες εικόνες που αντικρίσαμε σε οικισμό του Δήμου Ωρωπού

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 

Αγαπητοί Συνδημότες,

Η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα των χωριών και των οικισμών του Δήμου μας αποτελούν δημόσιο κοινωνικό αγαθό και   προτεραιότητα για την Δημοτική μας Αρχή.  Μια καθαρή και όμορφη πόλη, στο πλαίσιο, βέβαια των δυνατοτήτων μας, είναι η ύψιστη υποχρέωση της.

Ξεκινήσαμε την θητεία μας αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα στον  τομέα της καθαριότητας. Μετά την πάροδο μιας τριετίας, πετύχαμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας  σε ικανοποιητικό επίπεδο.  Στοχεύουμε στο μέλλον  να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες μας προς όφελος των πολιτών και ταυτόχρονα προστατεύοντας το περιβάλλον. Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται καθημερινά.

Στο Δήμο μας υπάρχει και λειτουργεί  κανονισμός καθαριότητας, ο οποίος ορίζει και  καταγράφει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής αλλά και των ίδιων των δημοτών. Οριοθετεί τη συνεργασία Δήμου και κατοίκων και συμβάλει στην περιβαλλοντική ανάδειξη της πόλης μας, που είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα για όλους.

Ο Δήμος Ωρωπού διαθέτει ειδικά συνεργεία αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων με φορτηγά και φορτωτικά μηχανήματα και αντίστοιχο υπαλληλικό προσωπικό,  που φροντίζουν για την έγκαιρη απομάκρυνση τους. Το αρμόδιο τμήμα για την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων είναι η υπηρεσία  Καθαριότητας.
Στο Δήμο Ωρωπού  λειτουργεί γραμμή  του πολίτη στο τμήμα καθαριότητας, όπου ο κάθε δημότης μπορεί να απευθύνεται για οποιοδήποτε πρόβλημα  αφορά στην αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων. Συγκεκριμένα μπορεί να απευθύνεται  στην γραμμή 2295320350 και 2295320377.

Οι δημότες μπορούν έτσι,  υπεύθυνα, να ενημερώνονται για το πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων, ανάλογα με την  περιοχή που διαμένουν και μετά από συνεννόηση με το τμήμα Καθαριότητας να προχωρούν στην εναπόθεση τους, ώστε, άμεσα,  να απομακρύνονται από τα συνεργεία.

Ο Δήμος δεσμεύεται ότι συγκεκριμένη μέρα κάθε εβδομάδα, θα συλλέγει τα ογκώδη απορρίμματα που εναποθέτουν οι κάτοικοι στα καθορισμένα σημεία.

Από την πλευρά τους οι δημότες υποχρεώνονται  να μην εναποθέτουν ογκώδη απορρίμματα (π.χ. κλαδιά, ξύλα, παλιά έπιπλα, οικιακές συσκευές, στρώματα, διάφορα υλικά και μπάζα) όποια μέρα θέλουν, παρά μόνο την προηγούμενη ημέρα από αυτήν που γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει η αποκομιδή τους. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα από 100 έως 600 ευρώ και αγωγές στα οικία αστυνομικά τμήματα.

Η Δημοτική Αρχή έχει, πλήρη, επίγνωση των ευθυνών  της για  την ανάγκη να προστατεύσει το περιβάλλον, να υπάρχει ένας καθαρός δήμος αλλά και για την  προστασία  της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό θα κάνει ό,τι είναι  δυνατόν για να συμβάλει στην προσπάθεια για μια πιο ανθρώπινη διαβίωση των κατοίκων.

Για αυτό ζητάμε την συμπαράσταση, την βοήθεια και την άμεση συνεργασία των κατοίκων, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε ένα πιο καθαρό Δήμο, φιλικό προς το περιβάλλον.

Από το γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού