Έκκληση του Δημάρχου Λέσβου στην ΠΝΟ για την απεργία – Σε τριήμερο πένθος το νησί

 4.11.2015

Συνεχίζουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι της Λέσβου χιλιάδες πρόσφυγες εξ αιτίας της νέας 48ωρης απεργίας που αποφάσισε η ΠΝΟ και κρατά τα πλοία δεμένα.

Η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για την ανανέωση της απεργίας, που συνεχίζεται από την Δευτέρα, δεν άφησε έξω τα τρία πλοία που χρησιμοποιούνται καθημερινά αποκλειστικά για τη μεταφορά των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά. Αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει από χθες έντονες αντιδράσεις από τους πρόσφυγες, που δεν μπορούν να φύγουν από το νησί.

Έκκληση απευθύνει ο Δήμαρχος της Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός προς την ΠΝΟ για να εξαιρέσει από την απεργία της τα δρομολόγια για τη μεταφορά προσφύγων. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος στο ΣΚΑΪ «Σεβόμαστε τον αγώνα τους, αλλά αρνούμαστε να γίνουμε όμηροι στα χέρια τους. Δεν πρέπει να αποκλειστούν εδώ οι πρόσφυγες».

Παράλληλα ο κ. Γαληνός προειδοποίησε πως στην περίπτωση που η απεργία διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα εγκλωβιστούν στο νησί περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες.

Μέσα σε όλο αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Δήμος Λέσβου έκανε μια συμβολική κίνηση κηρύσσοντας τριήμερο πένθος για τους πρόσφυγες που έχουν χαθεί στα νερά του Αιγαίου, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να πάρουν μέρος μαζικά στη δέηση που θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης και εκπροσώπους όλων των εκκλησιών.

Όσο συμβαίνουν αυτά ακόμη ένα τραγικό ναυάγιο συνέβη σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, με πέντε νεκρούς, τρία παιδιά και δύο άντρες, ενώ 65 κατάφεραν να διασωθούν χωρίς να υπάρχουν αγνοούμενοι.

Αύριο Πέμπτη πρόκειται να μεταβούν στο νησί για επίσκεψη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με σκοπό να δουν «ιδίοις όμμασι» τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων.

Συνολικά σε παρόμοια περιστατικά στο Αιγαίο, από τις 7:30 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 7:30 το πρωί της Τετάρτης, διασώθηκαν 457 πρόσφυγες.