Έκλεισε τελικά η δύσκολη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών

11.12.2015

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών, ενώ το Σάββατο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τις οποίες απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ώστε να ψηφισθεί την Τρίτη το βράδυ.

«Έχουμε συμφωνία και σε αυτό τον κύκλο» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η συμφωνία είναι και για τα 13 προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση προβλέπει:

* Τη δημιουργία αγοράς μη τραπεζικών ιδρυμάτων (funds) για τα κόκκινα δάνεια που θα μπορούν αρχικά να αγοράζουν τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τα στεγαστικά πλην της πρώτης κατοικίας.

Ως τις 15 Φεβρουαρίου τα μη τραπεζικά ιδρύματα δεν θα αγοράζουν:

  • Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά των ευρωπαϊκό ορισμό.
  • Τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας
  • Τα καταναλωτικά

Το καθεστώς για τις παραπάνω κατηγορίες δανείων θα επανεξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

* Δημιουργείται υπέρ-ταμείο που θα συμπεριλάβει και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ.)

* Το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιελάμβανε, τέλος, τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG) όχι με θέμα την Ελλάδα, ωστόσο θα γίνει ενημέρωση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Το EWG για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ θα γίνει μετά την Τρίτη το βράδυ που αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.