Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό

 14.2.2016

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία μετά τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια των αγροτών  βλέπει ότι μέρα με τη μέρα μεγαλώνει η κοινωνική αντίδραση για την πολιτική της.

Όλες οι κοινωνικές ομάδες συνεχίζουν να βρίσκονται σε αγωνιστική αντικυβερνητική κινητικότητα κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στηΝ κυβέρνηση γιατί αυτό έρχεται να προστεθεί στην ανέχεια των πολιτών και την αδιαλλαξία των δανειστών οι οποίοι θέλουν να επιβάλουν νέο μνημόνιο.

Οι αγρότες εγκατέλειψαν την Αθήνα και επιστρέφουν στα μπλόκα, ωστόσο προειδοποιούν για κλιμάκωση του αγώνα τους. Αύριο θα αποφασίσουν τις νέες μορφές αγώνα στις συνελεύσεις που θα κάνουν στα μπλόκα αρνούμενοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου αν πρώτα δεν αποσυρθούν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν φυσικά το ασφαλιστικό ευρύτερα αλλά και ειδικότερα το αγροτικό σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν οι υπαναχωρήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης συνομιλίες και επαφές και με άλλους υπουργούς και συνεργάτες του, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνει και την Κυριακή. Ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται και για την Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό.

Ρίχνουν στο τραπέζι το «καρότο» του ΟΓΑ

Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση δείχνει ότι επιδιώκει να εξαντλήσει τα περιθώρια υποχωρήσεων στο ασφαλιστικό. Ηδη αρχίζει να ρίχνει στο τραπέζι το «καρότο» του ΟΓΑ, αφού κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως προτίθενται να διατηρήσουν την αυτονομία του. Οπως εξηγούν αυτό θα γίνει με τον διαχωρισμό της προνοιακής λειτουργίας του για όλους τους ασφαλισμένους, από την αντισταθμιστική που θα αφορά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την απάντησή του την Παρασκευή σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Αποστόλου προαναγγέλλει επίσης βελτιωτικές κινήσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, πρωτοβουλίες για την αγορά των αγροτικών προϊόντων και θεσμικές αλλαγές για να αρθούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Mega, κάλεσε τους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, λέγοντας ότι όλα είναι συζητήσιμα. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα, όπως και ότι «αν δεν έρθουν, αναλαμβάνουν την ευθύνη».