Οξύτατη κριτική της Αντιπολίτευσης για λάθη και παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού στην πυρασφάλεια και στις πυρκαγιές
Τι είπαν Οικονομάκος – Γιασημάκης – Δημητρίου και όλοι οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης-Τι απάντησε ο Δήμαρχος
Οξύτατη, ολομέτωπη επίθεση στη Δημοτική Αρχή εξαπέλυσε η Αντιπολίτευση κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού, χθες, 21 Αυγούστου, κάνοντας λόγο για λάθη και παραλείψεις στον τομές της κατάσβεσης της πυρκαγιάς αλλά και για τα μέτρα πυροπροστασίας που είχαν ληφθεί.
Η αντιπολίτευση παρά την σκληρή κριτική την όποια άσκησε, κατέθεσε και προτάσεις για την επόμενη μέρα ώστε ο Δήμος να θωρακιστεί καλύτερα στον τομέα της πυρασφάλειας και να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.
Η συζήτηση αν και διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα εν τούτοις δεν ξεπέρασε τα όρια ανοχής και μάλλον άφησε θετικά αποτελέσματα χρήσιμα για την επόμενη μέρα η οποία αναμένεται εξίσου δύσκολη και απρόβλεπτη.
Ζήτησε μάλιστα να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στη κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.
Ο κ. Γιάννης Οικονομάκος
Ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Οικονομάκος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός λέγοντας: «Σεβάστηκα τον αντίπαλο. Αντίπαλος ήταν η φωτιά. Τα 28 χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν είναι όση περίπου η έκταση του Δήμου Ωρωπίων. Κάποτε ήταν ένα κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αντιπολίτευση για όλα. Σήμερα πετούν τα 7 αεροπλάνα από τα 18 και μιλάει για μικρή καταστροφή. Το 2011 αντιμετώπισα 57 πυρκαγιές και δεν είχαμε αυτή την καταστροφή. Η παράταξη του σημερινού Δημάρχου δεν υπήρχε φωτιά που να μην κάνει κριτική και σήμερα τολμάτε να έρχεστε εδώ και να μας λέτε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση.
Είναι βέβαιον ότι ο Δήμος έχει κάνει τα λάθη του, υπάρχει πρόβλημα στη διαφάνεια των χρημάτων που δόθηκαν για την πυρασφάλεια αλλά και στα μέτρα που ελήφθησαν για την πυροπροστασία».
Ο κ. Οικονομάκος αναφέρθηκε στην εντολή εκκένωσης ων οικισμών των Αγίων Αποστόλων λέγοντας: «όταν λέτε εκκενώστε τον Κάλαμο πρέπει να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις. Ζητήσατε να καθαριστούν οι πυλώνες;»
Ενώ στην δευτερολογία του είπε : «Σήμερα μας υποτιμήσατε. Κατάλαβε κανείς το κατεπείγον; Το έφερε το θέμα ως κατεπείγον γιατί ο Δήμαρχος έχει παντρευτεί το παράθυρο. Κατεπείγον ήταν να ξεφορτωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο». Και κατέληξε λέγοντας: «Το πρόβλημα είσαι εσύ στο Δήμο. Ασκείς πολιτική δίπλα στον υπουργό για να πάρεις τα αυτονόητα. Είσαι λίγος δεν μπορείς να στηρίξεις το Δήμο».
Ο κ. Γιώργος Γιασημάκης
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Δυναμικής Πολιτείας» κ. Γ. Γιασημάκης υποστήριξε ότι: «Όσες φορές κληθήκαμε να βοηθήσουμε δεν ρίξαμε σε κανέναν ευθύνες. Ευθύνες υπάρχουν . Δεν καήκαμε για πλάκα. Κάτι πήγε στραβά. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των ανθρώπων και τις περιουσίες κανενός.
Ακούγοντας την ομάδα υποστήριξη του Δήμου στο διαδίκτυο θα μας δίνονταν ή εντύπωση ότι δεν φταίει κανείς».
Και συνέχισε αναφερόμενος σε συνεντεύξεις του Προέδρου του εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία κ. Σταθόπουλου και του Αντιπροέδρου κ. Κούτλα σε ημερήσια εφημερίδα οι οποίοι υποστήριξαν ότι «για αυτούς η φωτιά στην Ανατολική Αττική ήταν αναμενόμενη».
Μάλιστα έκανε αναφορά και σε διάλογο που είχε με μέλη του κλιμακίου της Πυροσβεστικής όπου του ανέφεραν ότι «Η μόνη αντιπυρική προστασία που υπήρχε ήταν κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου. Δεν υπήρχαν δρόμοι καθαρισμένοι κι ότι από την βλάστηση σε πολλούς δρόμους τα οχήματα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν γιατί αν υπήρχε αλλαγή της φοράς της φωτιάς δεν θα μπορούσαν να γυρίσουν. Η περιοχή ήταν πυριταποθήκη. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς οι κρουνοί δεν είχαν νερό».
Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος κ. Ρούσσης ζήτησε τα ονόματα εκείνων που έκαναν αυτές τις καταγγελίες χωρίς ο κ. Γιασημάκης να κάνει αναφορά σε αυτά.
Ακολούθως ο κ. Γιασημάκης είπε ότι: «Το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς αναδεικνύει τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής. Διαχειρίστηκε τα τελευταία τρία χρόνια 700 χιλ ευρώ για πυρασφάλεια. Οι 300 χιλ ευρώ για διανοίξεις δρόμων και 300 χιλ. ευρώ για προσλήψεις διμηνιτών και τριμηνιτών. Λεφτά για ηλεκτρογεννήτρια δεν υπήρχαν. Οι κρουνοί δεν είχαν νερό. Ενώ το Κοινοτικό Κατάστημα Καλάμου ήταν κλειστό μέχρι τις 11 το βράδυ της Κυριακής. Δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την εντολή της εκκένωσης των οικισμών Των Αγίων Αποστόλων και το μποτιλιάρισμα στην παραλιακή που, όπως είπε, δεν επέτρεπε την εύκολη πρόσβαση στα σημεία της φωτιάς των πυροσβεστικών οχημάτων.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι: «Εάν για τη διαχείριση μπορούν να υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά μετά και τη φωτιά για το ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα να λέγεται δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό. Αποτύχατε παταγωδώς. Ο Κάλαμος με άπνοια κάηκε. Εάν υπήρχε άνεμος η φωτιά θα σταματούσε στην Ομόνοια».
Ο κ. Νώντας Δημητρίου
Με ειρωνικό ύφος ο κ. Ν. Δημητρίου σχολίασε τα όσα ανέφερε ό Δήμαρχος: «Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε πρόβλημα. Και αναφέρθηκε στον τρόπο που ο Δήμος χρησιμοποιεί τους συμβασιούχους κυρίως για άλλες εργασίες πλην της πυρασφάλειας ακόμα και για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Η πυρκαγιά είπε σημειώθηκε σε ένα σύνηθες σημείο. Δεν μας αιφνιδίασε. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ακραίες. Δεν έπρεπε να αφήσουμε τη φωτιά να ξεφύγει την πρώτη ώρα. Ο κ Τόσκας είπε ότι η Πολιτική Προστασία ρίχνεται πρώτη στη φωτιά. Άρα ο Δήμος θα έπρεπε να έχει ανάλογα οχήματα κάτι που έχω ζητήσει πολλές φορές να αγοραστούν. Δεν υπήρξε προγραμματισμός στην αγορά μηχανημάτων. Πήρατε άλλα οχήματα μικρά που δεν εξυπηρετούν. Στην περιοχή δεν υπήρχε ούτε ομάδα εθελοντών ούτε πυρασφάλειας .Δεν υπήρχαν υδροφόρες μεγάλες της περιφέρειας όταν ήρθαν ήταν αργά. Η οργάνωση της Πυροπροστασίας γίνεται μέσα στο Δήμο. Είδα τον πλέον έμπειρο οδηγό να μην μετέχει στην κατάσβεση. Δεν αξιοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις. Η φωτιά έπρεπε να έιχε σβήσει τη Δευτέρα».
Ενώ άφησε αιχμές για αλληλοκάλυψη του Δήμου από την Περιφέρεια και της Περιφέρειας από το Δήμο.
Ο κ. Δημητρίου ζήτησε άμεσα μέτρα για την διάσωση του περιαστικού δάσους της Βορειοανατολικής Αττικής και να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα με κορμοδεσιά όπως και τα αναγκαία αποχετευτικά έργα αλλά και αεροσπορά στις καείσες περιοχές.
Ο κ. Αγγ, Χατζηιωάννου
“Πρέπει να αλλάξετε πολιτική” είπε ο κ. Χατζηιωάννου απευθυνόμενος προς τη Δημοτική Αρχή. “Κάνουμε κριτική πάνω στα αποκαΐδια. Δεν έχετε ευθύνες; Έχετε ευθύνες“. Και με ιδιαίτερα δεικτικό ύφος κάλεσε τον Δήμαρχο Να αλλάξει ύφος. «Γίνε πιο ταπεινός. Άσε την αλαζονεία. Στο μυαλό σας εν υπάρχει ο εθελοντισμός. Θέλετε να είστε μια μικρή ομάδα για να διαχειρίζεστε τα συμφέροντά σας. Θα είσαι ο χειρότερος Δήμαρχος. Ευτυχώς που είναι ένα ακόμα καλοκαίρι».
Άμεση ήταν η απάντηση του κ Ρούσση: «Θα με ανεχτείς άλλα πέντε χρόνια. Εσύ θα τελειώσεις».
Ο κ. Πέτρος Δέδες
Ιδιαίτερα συγκροτημένη ήταν η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Πέτρου Δέδε ο οποίος επλήγη μάλιστα και από την πυρκαγιά στην περιοχή του Καλάμου.
Ο κ. Δέδες είπε ότι «Πρόκειται για μια καταστροφική πυρκαγιά για την οποία υπάρχουν ευθύνες όσον αφορά την πρόληψη από την πλευρά του ΄Δήμου αλλά και την κατάσβεση από την πλευρά της Πυροσβεστικής. Δεν επιτρέπεται να μην υπάρχουν ζώνες πυροπροστασίας. Ο δήμος Ωρωπού ήταν ανίκανος να διαχειριστεί το οικοσύστημα. Οι επιπτώσεις θα φανούν αργότερα. Δεν υπήρξε συντονισμός. Θα πρέπει να δρομολογηθούν τα; αντιπλημμυρικά έργα για να μην έχουμε προβλήματα και να δοθούν οι αποζημιώσεις.
Επίσης να γίνουν δενδροφυτεύσεις και να οργανωθούν ομάδες πυρασφάλειας».
Οι κ. Γ. Αρμυριώτης και Γ. Παπαγιάννης
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αρμυριώτης και Παπαγιάννης κάνοντας λόγο για ευθύνες της Δημοτικής Αρχής κι ότι οι δρόμοι πυροπροστασίας είχαν να καθαριστούν από το 2013.
Ο κ. Ν. Τζεβελέκος
Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Τζεβελέκος κατήγγειλε ότι όχημα πυροσβεστικό του Δήμου κυκλοφορούσε στο Μοσχάτο την ημέρα της φωτιάς.
Ο κ. Αν. Γαζβινιάν
Τέλος ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Γαζβινιάν υποστήριξε εξέφρασε τη λύπη του γιατί με τη φωτιά αποκαλύφτηκε η γύμνια της Δημοτικής Αρχής. Φάνηκε είπε «Το μίσος σας και η αλαζονεία σας που σας έχει τυφλώσει. Εγώ δεν είμαι εδώ για να ακούτε όσα σας αρέσουν. Με έστειλαν οι συνδυμότες μου για να ασκώ κριτική. Έχετε ανάγκη από μια συμβουλή. Πάρτε και διαβάστε τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης και υιοθετήστε τις προτάσεις μας. Κάηκε ο τόπος αφήστε την αλαζονεία σας».
Ο κ. Ρούσσης
Ο Δήμαρχος Ωρωπού στη δευτερολογία απάντησε σε όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και συνέστησε στον κ. Χατζηιωάννου να φτιάξει λίγο το λεξιλόγιό του λέγοντας «Την πολιτική να την αφήσουμε έξω από δω. Η ΏΡΑ δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν να δώσω εντολή εκκένωσης των οικισμών. Δώσαμε εντολή και δεν άνοιξε μύτη. Απομακρύνθηκαν 15 χιλιάδες άνθρωποι απόλυτα ομαλά. Πράγματι υπήρξε μποτιλιάρισμα αλλά η κατάσταση σύντομα ομαλοποιήθηκε.
Ο Κάλαμος και το Καπανδρίτι δεν κάηκαν από άπνοια. Ο αέρας ήταν δαιμονισμένος. Ο Δέδες έκανε έκκληση για υδροφόρες γιατί το είχαμε μαζί συζητήσει. Ήταν μέσα στο σχέδιο. Είχαμε νερό. Άκουσα κι αυτό ότι πρέπει να μαζεύαμε και τις πευκοβελόνες. Ο Προκοπάκης και ο Λιθαδιώτης έσωσαν τον Άγιο Συμεών».
Και κατέληξε λέγοντας «Κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό. Ο υπουργός μας υποσχέθηκε ότι θα γίνει σωστή καταμέτρηση των καμένων περιοχών. Οι πληγέντες θα αποζημιωθούν κατά 80 % από το κράτος και το υπόλοιπο 20% θα είναι άτοκο δάνειο για τις καταστροφές των οικιών και των επιχειρήσεων. Πρέπει να πιέσουμε και τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στα αγροκτήματα να αποζημιωθούν οι παραγωγές των πληγέντων, αλλά και να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα πριν τις βροχές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Έκτακτο Δημ. Συμβούλιο Ωρωπού-Θ. Ρούσσης: Ζήσαμε μια πύρινη κόλαση