Έκτακτο Δημ. Συμβούλιο Ωρωπού-Θ. Ρούσσης: Ζήσαμε μια πύρινη κόλαση

–  Ο Δήμος ανταποκρίθηκε με επάρκεια σε μια μεγάλη καταστροφή

– Ήταν προετοιμασμένος και οργανωμένος στον τομέα της πυρασφάλειας

–  Δίνουμε μάχη για να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες

Tην αναγκαιότητα να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει άμεσα τη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της καίσας περιοχής στο Κάλαμο και το Καπανδρίτι αλλά και την τάχιστη αποζημίωση των πληγέντων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού χθες 21 Αυγούστου κατά την πολύωρη συνεδρίαση. Οξύτατη ήταν η κριτική της Αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς που έγιναν, κυρίως όσον αφορά την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια.

Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από εντάσεις και αντεγκλήσεις αλλά χάρις την σοβαρότητα και  την άμεση παρέμβαση του Προέδρου του Σώματος κ. Παν. Χασιώτη δεν πήραν έκταση και τελικά πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο γόνιμες συνεδριάσεις, όπου κατατέθηκαν απόψεις, θέσεις και προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό υλικό για την  βελτίωση της αντιπυρικής προστασίας του Δήμου Ωρωπού, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν ανάλογες οικολογικές καταστροφές.

Από την αρχή η ατμόσφαιρα έδειχνε τεταμένη, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν αποδέχτηκε το κατ’ επείγον της συνεδρίασης και την αυθημερόν πρόσκληση για τη συζήτηση του θέματος καθώς,  πλέον, όπως υποστήριξε, το Σώμα δεν είχε να διαχειριστεί άμεσα  κάποια απόφαση για το Δήμο αλλά, απλώς, να ενημερωθεί. Παρά ταύτα η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και οι όποιες μικροεστίες αντιπαράθεσης υπήρξαν έσβησαν άμεσα. Εν τούτοις δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας.

Όλοι οι ομιλητές έκαναν λόγο για μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει την περιοχή. Μια πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε  από πυλώνα υψηλής τάσης  της ΔΕΗ, και εξαιτίας της φοράς του ισχυρού ανέμου και της καθυστέρησης της επέμβασης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας εξαπλώθηκε γρήγορα  με αποτέλεσμα να γίνει ανεξέλεγκτη και να κάψει 28 χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. 7 σπίτια ολοσχερώς 30 μερικώς, 7 επιχειρήσεις και δέκα αγροκτήματα με ελαιόδεντρα.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης ενημέρωσε το Σώμα για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και τις κινήσεις που έκανε ο Δήμος «την επόμενη μέρα» της καταστροφής με τους κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να αποκατασταθεί  και να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά έργα η καισα περιοχή και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρούσσης τόνισε: «Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Η Δημοτική Αρχή αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για όσα έγιναν και τις ενέργειες που  έχουμε κάνει για την αποκατάσταση της περιοχής και την αποζημίωση των πληγέντων».

Ο κ. Ρούσσης είπε: «πιθανολογείται ότι η φωτιά προκλήθηκε από πυλώνα της ΔΕΗ. Εάν συνέβη αυτό θα υποβάλλουμε μήνυση στο ΔΕΔΔΗΕ» και αναφέρθηκε σε όσους με οιανδήποτε τρόπο τις ώρες της καταστροφής πρόσβαλλαν τον ίδιο προσωπικά και το Δήμο  λέγοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια έκανε μια πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη των γεγονότων και τις τρεις μέρες της καταστροφής  λέγοντας: « Ήταν  μια πύρινη κόλαση. Η καταστροφική πυρκαγιά δεν είχε προηγούμενο. Υπήρχε ισχυρός άνεμος που στροβιλίζονταν και η φωτιά πήγε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Εκκενώσαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις άμεσα. Πάνω από 400 παιδιά μετακινήθηκαν άμεσα σε ασφαλές μέρος. Θέσαμε σε ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου. Όλος ο στόλος και το ανθρώπινο δυναμικό έπεσε με αυτοθυσία στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Αναφερόμενος στην εντολή εκκένωσης των οικισμών  των Αγίων Αποστόλων είπε: « Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη και σκληρή απόφαση. Μου το ζήτησε ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής λέγοντας μου ‘Ζούμε μέρες Ζαχάρως’ . Η εκκένωση έγινε ομαλά παρά το μποτιλιάρισμα που σημειώθηκε».

Ο κ. Ρούσσης υποστήριξε ότι «ο Δήμος είχε προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πυροπροστασία της περιοχής με διάνοιξη δρόμων και ζωνών μέσα στο δάσος, όπως το ζήτησε το Δασαρχείο, έγιναν αντικαταστάσεις σε κρουνούς και αγοράστηκαν διάφορα εξαρτήματα αναγκαία για τα πυροσβεστικά οχήματα. Δόθηκε το ποσό των 185 χιλ ευρώ για πυροπροστασία κι ακόμα 255 χιλ. ευρώ για νέο πυροσβεστικό εξοπλισμό.  Υπήρχε επάρκεια νερού. Και το σημαντικότερο υπήρξε στήριξη των πυροσβεστών και των εθελοντών σε νερό και τροφή και τις τρεις μέρες».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε τη σύγκλιση της σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον κ. Σκουρλέτη και ζήτησε από τον Αναπληρωτή Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλο άμεσα να συνταχθεί η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα πριν πιάσουν οι βροχές. Και ότι ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής θα  είναι έτοιμη μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης ζήτησε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και μάλιστα όλων των οικιών που επλήγησαν ανεξάρτητα εάν είναι εντός σχεδίου. Υπογράμμισε ότι το Ειδικό Κλιμάκιο Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών έχει ήδη ξεκινήσει την  καταγραφή των ζημιών η οποία αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται, ώστε να υπογραφεί η ΚΥΑ και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Ενώ είπε ότι έθεσε και το αίτημα για αποζημίωση των επιχειρήσεων στον υπουργό αποσπώντας τη δέσμευση του ότι θα το εξετάσει.

Επεσήμανε δε ότι φιλοξενούνται και σιτίζονται καθημερινά έξι οικογένειες τα σπίτια των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο κ. Δημήτρης Βελτανιώτης

Ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Δ. Βελτανιώτης,  οποίος ήταν από την αρχή στη μάχη της φωτιάς, άσκησε δριμεία κριτική στους «τηλεοπτικούς αστέρες», όπως χαρακτηριστικά είπε, που είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι και αποχώρησαν για όσα δήλωναν το βράδυ της 13ης Αυγούστου όταν καίγονταν οι Άγιοι Απόστολοι κινδυνολογώντας. «Ο καθένας έλεγε ό,τι ήθελε. Μέχρι για αγνοούμενους και σπίτια που καίγονταν χωρίς καν η φωτιά να έχει πλησιάσει σε αυτά» είπε.

Αναφερόμενος στη φωτιά είπε « Ήμουν στους Αγίους Αποστόλους στις 7 και στις 10 το βράδυ  η φωτιά ξέφυγε στο Μετόχι. Αν δεν υπήρχε αέρας τι είχε; Πως κινήθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Από το 1965 που έφυγαν από την περιοχή τα κοπάδια και το δάσος άρχισε να αναπτύσσεται έχουν ξεκινήσει και οι πυρκαγιές στην περιοχή. Είναι λογικό  σε ένα δάσος όταν το δάσος είναι πυκνό και μπαίνει μια φωτιά να εξαπλώνεται όταν δεν υπάρχει πια δραστηριότητας».

Επεσήμανε ότι «οι αντιπυρικές ζώνες σχεδιάζονται από το δασαρχείο. Και οι ζώνες δεν είναι εύκολο να ανοιχτούν γιατί υπάρχουν και ιδιοκτησίες. Εμείς συντηρούμε τους δασικούς αγροτικούς κτηνοτροφικούς δρόμους Όλοι ήταν καθαρισμένοι. Ευθύνες στο να γίνεται καθαρισμός έχει ο Δήμος , η Περιφέρεια αλλά και οι κάτοικοι που έχουν οικόπεδα 4 και 8 στρέμματα και δεν τα καθαρίζουν».

Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καλάμου κ. Κώστας Δέδες του οποίου η Δημοτική Ενότητα επλήγη τόνισε: «Έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Έκανα και κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Παλέψαμε με τη φωτιά. Τρέξαμε μα σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες σε μια μεγάλη καταστροφή. Κάναμε ότι μπορούσαμε. Δυστυχώς κανένα από σας που σας που κάνετε κριτική δεν είδα εκεί μέσα στις φωτιές μουτζουρωμένους. Μόνο τον Σ. Ρόδη είδα μουτζουρωμένο.  Πώς να λειτουργήσει η Κοινότητα χωρίς ρεύμα; Σας επιστρέφω το χαρακτηρισμό περί ανίκανων» είπε.

Και πρόσθεσε: «Η μόνη μας μέριμνα είναι οι άνθρωποι που επλήγησαν να αποζημιωθούν και το δάσος που χάθηκε να ξαναγίνει. Δώσαμε την μάχη μας και πριν τις φωτιές και κατά τη διάρκεια και μετά. Η υπηρεσία θα κάνει ότι είναι δυνατόν στο σωστό χρόνο να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται».

Δεν παρέλειψε δε με δεικτικό τρόπο να στηλιτεύσει την παρουσία του πρωθυπουργού άλλα και την απουσία των βουλευτών όλων των κομμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο Πολυδένδρι. Δεν ήθελε να δει τα καμένα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ  όλοι ήταν απόντες. Τίποτα. Φαίνεται δεν έχουν διαβάσει επαρκώς τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών».

Και κατέληξε: «Τη φωτιά τη σβήνει η Πυροσβεστική. Εμείς είμαστε βοηθητικοί. Θέμα σίτισης δεν υπήρξε. Δεν έμεινε κανένας ούτε διψασμένος ούτε πεινασμένος».

Ο κ. Δημήτρης Χορμοβίτης

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλάμου κ. Δ. Χορμοβίτης είπε: «Βρισκόμαστε στο πιο μαύρο Δημοτικό Συμβούλιο από την καρβουνίλα που φάγαμε και από όσα ακούμε εδώ μέσα απόψε. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική».

Κι έκανε μια λεπτομερή αναφορά με στοιχεία  στα μέτρα πυροπροστασίας που έγιναν από το Δήμο πριν την μεγάλη πυρκαγιά λέγοντας ότι ανοίχτηκαν δρόμοι χιλιομέτρων όπως υποδείχτηκαν από το δασαρχείο ακόμη κι εκεί όπου είχαν χρόνια να καθαριστούν.

Και κατέληξε λέγοντας: « Δεν ξέρω εάν η Πυροσβεστική έχει ευθύνες που της ξέφυγε η φωτιά. Ξέρω ότι αισθανθήκαμε το θάνατο στο σβέρκο μας. Η θερμότητα ήταν μεγάλη. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Κατορθώσαμε και γλιτώσαμε το αμαξοστάσιο του Δήμου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Έκτακτο Δημ. Συμβούλιο Ωρωπού: Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης