Έκτακτο Συμβούλιο του Τοπικού Μαλακάσας για την εγκατάσταση προσφύγων

12.3.2016

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ

Μέτα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 7 Μαρτίου να αποδεχθεί την εγκατάσταση προσφύγων στην Μαλακάσα δίχως να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες της Μαλακάσας, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας και να αποφασίσει σχετικά επί του θέματος.

Επίσης αγνόησε το δικαίωμα ψήφου του Πρόεδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ευάγγελου Γκουζούνη στο δημοτικό συμβούλιο σε ένα σημαντικό θέμα για την Τοπική Ενότητα (σύμφωνα Άρθρο 6, παρ. 7, Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 663Β΄/2008).

Αναντίρρητα, συμπάσχουμε με το ανθρώπινο δράμα των Σύριων προσφύγων, είναι αναγκαίο να δείξουμε έμπρακτα το ανθρωπινό πρόσωπο και να βοηθήσουμε σε αυτό το δυσεπίλυτο κοινωνικό πρόβλημα.

Όμως η εγκατάσταση των 4.000 Σύριων προσφύγων σε αυτό το στρατόπεδο της Μαλακάσας προσβάλλει τους ίδιους πρόσφυγες. Διότι δεν υπάρχουν υποδομές για την φιλοξενία τους και ένα οργανωμένο σχέδιο για να πληρούνται οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ύστερα την συνάντηση μας με τον αναπληρωτή υπουργό Αμύνης κύριο Βίτσα, διαπιστώσαμε την πρόθεση της Κυβέρνησης για εγκατάσταση hot- spot στην περιοχή του στρατοπέδου με ένα ενδεικτικό αριθμό, από ότι ανέφερε 1.500-2.000 προσφύγων.

Τα επιχειρήματα που ανέφερε είναι αίολα διότι το εγχείρημα υποβαθμίζει την τοπική κοινωνία της Μαλακάσας.  Ένας υπέρογκος αριθμός προσφύγων απέναντι σε ένα μικρο χωριό 500 κατοίκων να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φιλοξενίας των Σύριων προσφύγων.

Σαφώς η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναγκαίο να βοηθήσει στην επίλυση του προσφυγικού με σχεδιασμό, με διαφανείς διαδικασίες που να είναι γνώστες από πριν.

Επίσης να λάβει υπόψιν τις σχετικές αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας και των κατοίκων της περιοχής. Καλούμε τους πολίτες της Μαλακάσας σε ενημέρωση-λήψη αποφάσεων την Κυριακή 13 Μαρτίου και ώρα 11.00 π.μ. στο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας Μαλακάσας.

Επίσης προσκαλούμε τον Δήμαρχο Θωμά Ρούσση να αναλύσει στους κατοίκους το πλάνο του Δήμου.

Πεμπτη 10-3-2016

Προεδρος Ευαγγελος Γκουζουνης