Έλενα Ράπτη: «1 στα 5 παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης»

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κα Έλενα Ράπτη για την σεξουαλική  κακοποίηση παιδιών στην χώρα μας σε εκδήλωση-ενημέρωση, με θέμα «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης». Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΝΠΠΔ Ωρωπού και ο Σύλλογος Γυναικών Μαρκόπουλου «Καρυάτιδες», την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στα ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων, παρουσία του Προέδρου του Νομικού Προσώπου κ. Μ. Τόλια, ο οποίος και καλωσόρισε την ομιλήτρια αλλά και τους παρευρισκόμενους.

 Την εκδήλωση προλόγισε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαρκόπουλου «Καρυάτιδες» κα Β. Λάμπρου, η οποία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρόβλημα και αγωνίζεται για την ενημέρωση των γονιών.

Η κα Ράπτη ανέφερε ότι μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε με ανώνυμο ερωτηματολόγιο σε δέκα χιλιάδες παιδιά, «το 16% δήλωσε ότι έχει δεχτεί  κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση, που σημαίνει ένα στα πέντε παιδιά»

Η Βουλευτής πρωτοστατεί σε ένα πρόγραμμα εκστρατεία  του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ και της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Η κα Ράπτη ανέφερε ότι «το πρόβλημα της σεξουαλικής και γενικότερης κακοποίησης των παιδιών δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο. Μας απασχολεί εδώ και δεκαετίες καθώς παίρνει συνεχώς ανοδική πορεία.  Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο με όσα περιστατικά δεν γίνονται γνωστά αλλά μένουν κρυμμένα πίσω από κλειστές πόρτες και στόματα. Οι έρευνες και οι στατιστικές δείχνουν πως τα περισσότερα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης συντελούνται από οικεία προς τα θύματα πρόσωπα»

Στη χώρα μας το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα αδικήματα κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης δεν είναι ακόμη επαρκώς αυστηρό ως προς τους ενήλικες θύτες, ενώ ως προς τα ανήλικα άτομα οι ποινές ποικίλουν.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, πρωτίστως, των παιδιών από την νηπιακή ηλικία θα μειώσει τα κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό η εκστρατεία ζητά από τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους «Τον κανόνα των Εσωρούχων», γιατί η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων κατά της παιδικής βαρβαρότητας. Μετά το πέρας της ενημέρωσης, μοιράστηκε το ειδικό βιβλίο και CD « Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ».

ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ - ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ - ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ - ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ - ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

 

.