Ένας νέος Αρχιμανδρίτης ο π. Χριστόδουλος δημιουργεί μια νέα ζώσα Εκκλησία στον Κάλαμο Αττικής.

του Ανδρέα Κάτσενου

Ένας κληρικός μπορεί με την παρουσία του να αλλάξει την πορεία μιας Τοπικής Εκκλησίας; Να ξαναγεμίσει τις εκκλησίες και να αγκαλιάσει τους νέους; Μπορεί! Αρκεί να έχει θέληση για δημιουργία, αγάπη για το Χριστό μα πάνω από όλα ανιδιοτέλεια. Αν τον αγαπήσει η κοινωνία και σταθεί δίπλα του.

Αυτή την ευλογία έχει τον τελευταίο χρόνο  η τοπική εκκλησία του Καλάμου Αττικής μετά την απόφαση του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου να τοποθετήσει στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, ένα νέο κληρικό, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα  Χριστόδουλο.

Έναν άνθρωπο που ανέτρεψε την καθεστηκυία εκκλησιαστική  τάξη στην περιοχή. Έδωσε πνευματική ανάταση στο ποίμνιο του  και προχώρησε αθόρυβα στην αναβάθμιση όλων των παρεκκλησίων του Καλάμου.  Της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ανδρέα και Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το σημαντικότερο όμως έργο που έθεσε ως προτεραιότητα του είναι η ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων. Ένα μεγαλόπνοο έργο δοξολογία για τον Άγιο Θεό. Έτσι μετά από 38 ολόκληρα χρόνια, και συντονισμένες προσπάθειες, ξεκινάει με δυναμικό τρόπο και πάλι η αποπεράτωση του ναού.

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος είναι ο πνευματικός πατέρας, πλέον, της περιοχής που μιλάει στις καρδιές όλων. Παρά το νεαρό της ηλικίας του κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, κυρίως, των νέων που γεμίζουν τους ναούς. Στέκονται δίπλα του δημιουργώντας μια νέα χριστιανική πνευματική κυψέλη. Έγινε το αποκούμπι κάθε χριστιανού. Είναι ο νέος «Παπαφλέσσας» όπως τον  αποκαλούν οι νέοι της περιοχής.

Είναι ένας νέος Χριστόδουλος, όπως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος που άνοιξε τις πόρτες της εκκλησίας και αγκάλιασε τους  νέους με μόνο μια φράση του «Σας πάω. Ελάτε όπως είστε».

Σημείο αναφοράς, πέραν από την αποπεράτωση του ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων, είναι ο Γολγοθάς ο οποίος τοποθετήθηκε στην Αγία Μαρίνα, πάνω στο βράχο, εκεί  όπου, κατά το παρελθόν, έγιναν πολλές αυτοκτονίες. Η παραλία  του Καλάμου, επιτέλους, φωτίστηκε από το σημείο του Σταυρού… Είναι ο φάρος της χριστιανοσύνης για να φωτίζει τις ψυχές των ανθρώπων. Να δείχνει το σημείο από όπου ξεκινάει η εν Χριστώ Ζωή. Να δίνει δύναμη και παρηγορία σε κάθε πονεμένο.

Ο πατέρας Χριστόδουλος ήρθε στον Κάλαμο για να μείνει. Να κάνει έργο Θεού, άγιον. Να στηρίξει τους χριστιανούς και να δημιουργήσει μια ζώσα Εκκλησία του Χριστού. Είναι ένας άοκνος εργάτης της πίστης.

Είναι ευλογία η επιλογή του από τον πνευματικό πατέρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλο, να επιλέγει τέτοιους νέους ικανούς, θεολογικά κατηρτισμένους,  πνευματικά άξιους και δυναμικούς κληρικούς για να υπηρετούν την Εκκλησία του Χριστού σε χαλεπούς καιρούς. Άξια καθόλα  η επιλογή του π. Χριστοδούλου. Τα πρώτα του βήματα συνηγορούν σε ένα σπουδαίο έργο που στο διάβα του χρόνου θα φέρει τη σφραγίδα της πνευματικής  παρουσίας του.

Είθε οι Άγιοι Απόστολοι να του χαρίζουν φως, δύναμη και  καρτερία να δημιουργεί έργα Θεού προς όφελος και ψυχική λύτρωση  των χριστιανών.