Ένα μάτι μπλε, ένα μάτι καφέ: Τι συμβαίνει μ’ αυτές τις γάτες;

 

Όσοι αγαπούν τις γάτες πάντα ενθουσιάζονται από τις κατάλευκες του είδους που, όμως, τα μάτια τους έχουν διαφορετικό χρώμα. Εκείνο που συνήθως αγνοούν ότι αυτές οι γάτες-συνήθως με ένα πράσινο/μπλε και ένα καφέ γάτι είναι γονιδιακά καταδικασμένες να υποφέρουν από κώφωση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το τρίχωμα της γάτας καθορίζεται από 8 διαφορετικά γονίδια.  Μερικά από αυτά είναι πιο βασικά ενώ άλλα είναι απλά τροποποιητές. Το άσπρο γονίδιο δεν είναι γονίδιο χρώματος αλλά ένα συγκαλυμμένο γονίδιο.

Αν μία γάτα έχει αυτό το γονίδιο ενεργοποιημένο τότε το γονίδιο αυτό ουσιαστικά υπερισχύει κάθε άλλου γονιδίου χρώματος που έχει το ζώο. Και αν το χρώμα διαγραφεί, απομένει το λευκό. Αυτό το γονίδιο, μαζί με το αδελφό γονίδιο για τις κηλίδες είναι υπεύθυνα για τις 99 στις 100 περιπτώσεις λευκών γατιών. Για το γονίδιο των κηλίδων υπάρχουν 3 βασικές ρυθμίσεις: χαμηλό, μεσαίο, υψηλό.

Αν είναι χαμηλό, θα έχουμε μία γάτα με χρώμα σαν να φορά ”γάντια”. Αν είναι μεσαίο, μπορεί να δώσει μία γάτα σαν να φορά κουστούμι (ασπρόμαυρη). Αν είναι υψηλό, τότε προκύπτει μία κατάλευκη γάτα.

Μία πραγματικά λευκή γάτα έχει το άσπρο γονίδιο. Η λευκή “φορεσιά” είναι υπεύθυνη για την ανυπαρξία χρώματος παντού στο σώμα της. Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα ουσιαστικά είναι μεταμφιεσμένο ή μπλοκάρεται και στα μάτια. Και στα αυτιά… Τι της προκαλεί, ωστόσο, κώφωση;

Στο εσωτερικό του αυτιού της γάτας υπάρχει μια κοιλότητα, σε σχήμα σπιράλ, που λέγεται κοχλίας. Εκεί, τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο για επεξεργασία. Για να συμβεί αυτό είναι αναγκαία η ισορροπία ιόντων. Αυτό εξασφαλίζεται από ένα λεπτό στρώμα μελανίνης που στην περίπτωση της λευκής γάτα μπλοκάρεται από το άσπρο γονίδιο… Τρομερό;

https://www.facebook.com/brutamerica/videos/1874392522856379/

 

Πηγή: www.lifo.gr