Ένοχος και ο Τάσος Μαντέλης για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Ένα – ένα τα πουλάκια  της κυβέρνησης Σημίτη κρίνονται ένοχα για τις πράξεις τους από την ελληνική δικαιοσύνη έστω και μετά παρέλευση δύο δεκαετιών. Μετά τον Τσοχατζόπουλο, τον Παπαντωνίου η σειρά του Τάσου Μαντέλη. Και στη λίστα υπάρχουν κι άλλοι υπουργοί της τότε περίφημης οκταετίας όπου η μίζα πήγαινε γόνα και πρόκειται να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Σήμερα, ομόφωνα,  κρίθηκε ένοχος, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Τάσος Μαντέλης για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Το αδίκημα της δωροδοκίας, που επίσης βάρυνε αρχικά τον πρώην υπουργό, έχει υποπέσει σε παραγραφή. Το δκαστηήριο του επέβαλε ποινή οκτώ ετών με αναστολή, ενώ  του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκαναν δεκτό το αίτημα του πρώην υπουργού για αναστολή της ποινής του έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και τη διατήρηση της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας του ποσού των 50.000 ευρώ.

Οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα που μπήκαν στον λογαριασμό του κουμπάρου του Γ. Τσουγκράνη ήταν προϊόν δωροδοκίας για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997.

Τα χρήματα μπήκαν σε δύο δόσεις από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens σε λογαριασμό με τον κωδικό Roccos.

Ο κ. Τσουγκράνης ομόφωνα αθωώθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειές του.

Ένοχος κρίθηκε και ο Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου,Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργιου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και επιπλέον της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Στον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού  Αριστείδη Μαντά το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 40 μηνών καθώς του  αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Ο τελευταίος αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Το δικαστήριο αθώωσε την πρώην εφοριακό Αντωνία Μάρκου αλλά και τον κουμπάρο του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνη.

Οι δικαστές έκαναν δεκτές τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο ενώ για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση ποσού 30 ευρώ, με επιφύλαξη.