Ένταση σε Πειραιά, Χίο και Ειδομένη

8.4.2016

Αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του προσφυγικού η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχέδιο για την εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά και της Ειδομένης αλλά ,εσχάτως και του λιμανιού της  Χίου.

Στο λιμάνι του Πειραιά  το αλαλούμ συνεχίζεται , με τους πρόσφυγες να αρνούνται να το εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Μάλιστα, οι περισσότεροι απλά φεύγουν από την πύλη Ε3 και «μετακομίζουν» στην πύλη Ε1, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα με την αναμενόμενη αυξημένη κίνηση και λόγω Πάσχα.

Στη Ειδομένη η κατάσταση παραμένει τραγική και οι κάτοικοι προμηθεύονται όπλα για να προφυλαχτούν καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν ξεπεράσει τις είκοσι χιλιάδες στην ευρύτερη περιοχή.

 Όπως φαίνεται, το κυβερνητικό σχέδιο για εκκένωση του Πειραιά έχει πέσει στο κενό προς το παρόν. Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα του Associated Press αναφέρει πως οι Αρχές θα δώσουν άλλες δύο εβδομάδες περιθώριο στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον Πειραιά και να πάνε σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως αν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν φύγουν από μόνοι τους, τότε θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης του λιμανιού.

Το δημοσίευμα του Associated Press
Διορία δύο εβδομάδων να μετακινηθούν εθελοντικά στις κατασκηνώσεις που έχει στήσει ο στρατός αναφέρουν οι ελληνικές Αρχές ότι έχουν δώσει στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι του Πειραιά, σε διαφορετική περίπτωση θα απομακρυνθούν με τη βία.

Τα παραπάνω αναφέρει στο δημοσίευμά του το Associated Press, τονίζοντας ότι η προειδοποίηση που εκδόθηκε σήμερα ήρθε μετά την άρνηση του ενός τρίτου των περίπου 52.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα λόγω των κλειστών συνόρων να μεταφερθούν σε οργανωμένα καταφύγια από τις καταυλισμούς του Πειραιά και της Ειδομένης.

Όπως σημειώνει το AP, στο λιμάνι του Πειραιά κυβερνητικοί αξιωματούχοι πέρασαν ώρες προσπαθώντας να πείσουν τους μετανάστες να μετακινηθούν με τη θέλησή τους σε ένα νέο καταυλισμό στη Βόρεια Ελλάδα, δείχνοντάς τους αεροφωτογραφίες του χώρου και εξηγώντας τους ποιες ανέσεις είναι διαθέσιμες. «Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες παραμένουν στον Πειραιά, μία περιοχή ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας», σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να πείσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι είναι για το δικό τους συμφέρον να μετακινηθούν», αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού. «Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 10-15 ημερών για να εγκαταλείψουν τον λιμένα».

Το πρακτορείο πάντως σχολιάζει από την πλευρά του ότι η Αθήνα από τις 20 Μαρτίου, όταν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε εφαρμογή, «σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στους μετανάστες», ενώ σημειώνει ότι οι περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία μετά από αυτή την ημερομηνία βρίσκονται σε κέντρα κράτησης, «με τους περισσότερους να αναμένεται να σταλούν πίσω στα τουρκικά λιμάνια».

Χίος

Στη Χίο οι αρχές ξεκίνησαν τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από το Κέντρο κράτησης στο λιμάνι.  Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν μεταφερθεί στη Λέρο 250 άτομα.