Έπαιρνε αναπηρική σύνταξη ενώ εργάζονταν

13.2.2016

Βιομηχανία μαϊμού συντάξεων είχε στηθεί επί δεκαετίες στη χώρα μας από το πελατειακό κράτος με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τυφλοί χωλοί και αναξιοπαθούντες ανακαλύφτηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας και  το πιο εξωφρενικό ήταν ότι πολλά από τα άτομα αυτά να εργάζονται ταυτόχρονα ενώ έπαιρναν αναπηρική σύνταξη.

Μια τέτοια περίπτωση ανακαλύφτηκε στην Κρήτη. Ένας άντρας εισέπραττε αναπηρική σύνταξη και παράλληλα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα. Το ΙΚΑ όμως  που αντιλήφθηκε την απάτη, ζητάει τώρα από τον 67χρονο Ηρακλειώτη να επιστρέψει τα χρήματα που παρανόμως είχε λάβει.

Ο 67χρονος δικάζεται τη Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αν και πιθανόν είναι η δίκη του να αναβληθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν απάτη σε βάρος του Δημοσίου (παράνομη είσπραξη αναπηρικής σύνταξης).

Η υπόθεσή του αποκαλύφθηκε το 2012 μετά την ενοποίηση του ταμείου των τραπεζικών με το ΙΚΑ και τους ελέγχους που έγιναν.

Σε ό, τι αφορά στο ποσό που είχε λάβει από την παράνομη είσπραξη της αναπηρικής σύνταξης για περίπου 20 χρόνια, αυτό ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο ίδιος από τότε που έγινε γνωστή η υπόθεση, καταβάλει ένα μέρος από τα «χρωστούμενα» προς το Δημόσιο από την κανονική σύνταξη που παίρνει από την εργασία του.

πηγή: cretalive.gr