Έρευνα σοκ για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα

24-10-2015

 

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της ILO για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκαν κατά την τελευταία επταετία της οικονομικής κρίσης.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης σχεδόν οι μισοί Έλληνες εργαζόμενοι έχασαν στην περίοδο 2008-2013 την προστασία που είχαν από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

 

Αν και σε πολλές από τις 48 χώρες, που καλύπτει η έρευνα του ILO, σημειώθηκε μείωση της προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το πλήγμα που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ήταν κατά πολύ βαρύτερο. Πρωταθλητές αναδείχτηκαν οι Ρουμάνοι, οι οποίοι είδαν την προστασία τους να μειώνεται σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.

 

Σύμφωνα με τον ILO, η μείωση αυτή αντανακλά διάφορους παράγοντες: Η νομοθεσία επέτρεψε σε προβληματικές εταιρείες να εξαιρούνται από τις συλλογικές συμφωνίες. Η ύφεση κατέστησε δυσκολότερη την ανανέωση των συμβάσεων που έληγαν. Και κάποιες κυβερνήσεις έκαναν δυσκολότερη τη διαπραγμάτευση εθνικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων, ευνοώντας τις επιχειρησιακές συμβάσεις.