Έρχεται αύριο ο Τζον Κέρι στην Αθήνα

3.12.2015

Την Ελλάδα επισκέπτεται αύριο Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι, ερχόμενος από τη Λευκωσία, με στόχο να συνομιλήσει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Ο Αμερικάνος Υπουργός των Εξωτερικών έρχεται στη χώρα μας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά τεταμένη  με τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας να βρίσκονται στα όρια της εμπόλεμης κατάστασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο πιλότοι, και φυσικά το προσφυγικό εξαιτίας της Συρίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε χρόνο  ιδιαίτερα καθοριστικό για τη διεθνή συγκυρία μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (29 Νοεμβρίου) με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές θα είναι η τρομοκρατία, όπως αυτή αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα από τους Τζιχαντιστές.

Φυσικά στο μικροσκόπιο των διμερών επαφών  θα βρεθεί το Κυπριακό αλλά και το Σκοπιανό, όπου αναζητούνται λύσεις.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ταξίδι, όπου το αποτέλεσμα του θα σφραγίσει πολλές πολιτικές αποφάσεις για κρίσιμα εθνικά μας θέματα.

Ο κ. Κέρι θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και αρχηγούς των κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (11:40 στο Μέγαρο Μαξίμου) όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (12:30 στο ΥΠΕΞ).