Έρχεται νέα φοροκαταιγίδα

2.11.2015

Το ποσό των 13,5 δισ. ευρώ αναμένει να εισπράξει από τους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του χρόνου για να βγει ο προϋπολογισμός το υπουργείο Οικονομικών.

Γι’ αυτό οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν 2 δισ. Ευρώ και 1,6 δισ, από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ στα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ από τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών περιμένει τουλάχιστον 7,6 δισ. ευρώ.

Οι επόμενοι φόροι, που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνουν:

  • Αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας που πρέπει να εξοφληθούν ως το τέλος του έτους
  • Τη νέα φορολογική κλίμακα με αυξήσεις συντελεστών για μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα, στην οποία θα ενσωματωθεί μάλιστα η έκτακτη εισφορά
  • Την αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από το 13% στο 20%
  • Αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος από ενοίκια που πρέπει να αποδώσουν 200 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης υπογράμμισε στην «Αυγή» πως το αφορολόγητο δεν θα είναι μια απλή υπόθεση θα αναγνωρίζεται μόνο για συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

«Θα αρχίσουμε με εξαιρέσεις. Από μια ηλικία και άνω, για ειδικές περιοχές δύσκολης προσβασιμότητας, νησιά χωρίς ΑΤΜ κ.λπ. Αλλά θα έχουμε και δικλίδες ασφαλείας. Αν κάποιος έχει απλώς ένα εξοχικό σε νησί και δεν ζει εκεί, δεν θα είναι εύκολο να παρουσιάσει αποδείξεις ότι ζει στο νησί», ανέφερε.

Εκτός από το αφορολόγητο με κάρτες το ΥΠΟΙΚ θα προσπαθήσει να δώσει κίνητρα για συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων, π.χ κληρώσεις χρηματικών ποσών αλλά και ακινήτων του Δημοσίου τα οποία απαλλάσσονται από τη φορολογία. Στις επιχειρήσεις, από την άλλη πλευρά, θα λειτουργεί επαγγελματικός ακατάσχετος λογαριασμός.