Έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

3.11.2015

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος, ενώ ψηλά στην ατζέντα των επαφών του θα βρεθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Συγκεκριμένα, ο Πιέρ Μοσκοβισί σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο ευρωπαίος επίτροπος έγραψε στο Twitter: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με την Αθήνα για να μη χαθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων».

Επίσης, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «προκλήσεις και σκληρές αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Αθήνας έως το τέλος της χρονιάς και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει η χώρα μας να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της.

«Το προαπαιτούμενο» για να εκταμιευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ «είναι να ληφθούν τα μέτρα» είπε, επισημαίνοντας ότι η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι σημαντική διότι θα δοθούν «διευκρινίσεις ως προς αυτό» από την Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει στον κ. Μοσκοβισί ότι είναι η πρώτη φορά που τόσο γρήγορα υλοποιούνται 46 από τα 48 προαπαιτούμενα και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να καλλιεργούνται αδικαιολόγητες απαιτήσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελούν τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης.

Πηγή: news.in.gr