Έρχεται το “πλαστικό χρήμα” να κατακλίσει τη ζωή μας

6.11.2015

Το πλαστικό χρήμα θα κυριαρχήσει παντού, βάσει σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών. Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που μόνο για το ΦΠΑ φτάνει τα 8 δις. ευρώ το χρόνο, η Κυβέρνηση πρόκειται για το 2016 να στραφεί στη λύση του πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με ομιλίες του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, στη Βουλή και σε εκδήλωση του ΣΕΒ, ανέλυσε τις βασικές αρχές του σχεδίου της Κυβέρνησης, που θεμελιώνουν την επέκταση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές. Το μέτρο αυτό να θυμίσουμε ότι αποτελεί και ένα από τα μνημονιακά μέτρα του Νοεμβρίου που θα συζητηθεί διεξοδικά με όλα τα υπόλοιπα την επόμενη εβδομάδα.

Οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το σχέδιο αυτό για την εύρυθμη λειτουργία του νέου μέτρου είναι αρχικά η εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα υποβάλουν δηλώσεις έναρξης δραστηριοτήτων από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά. Κίνητρο αποτελεί η μείωση του φορολογικού τους συντελεστή ανάλογα με την αύξηση των πωλήσεων τους μέσω πληρωμών με κάρτες.

Επόμενο βήμα η σταδιακή επέκταση των μηχανημάτων υποδοχής καρτών σε όλες τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις ακόμα και σε αυτές που βρίσκονται στα «μαύρα κατάστιχα» του Τειρεσία.

Υποχρεωτική θα είναι για κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία, η δημιουργία ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα εισέρχονται καθημερινά τα έσοδα από τις συναλλαγές με κάρτες. Από τον ίδιο λογαριασμό θα εξέρχονται ως έξοδα όλες οι επαγγελματικές δαπάνες και ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος.

Η λειτουργία του νέου συστήματος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και κλάδους, ενώ μαζί με την ενεργοποίηση του σχεδίου θα μπει σε εφαρμογή και το ξεχασμένο μέτρο της λοταρίας των αποδείξεων, καθώς οι αριθμοί των αποδείξεων θα είναι κουπόνια συμμετοχής σε κληρώσεις για επιβραβεύσεις και δώρα.

Τώρα όσον αφορά τα νοικοκυριά, το αφορολόγητο όριο θα χτίζεται κλιμακωτά με τη χρήση της κάρτας και το ανώτατο όριο ηλικίας για την υποχρεωτική χρήση κάρτας συζητείται να είναι τα 65 χρόνια.

Μία ακόμα παράμετρος που έχει ληφθεί στα υπόψη της Κυβέρνησης, είναι οι προμήθειες των τραπεζών από την χρήση καρτών. Το κόστος των διατραπεζικών συναλλαγών θα μειωθεί, αρχής γενομένης από 9 Δεκεμβρίου, καθώς η προμήθεια του ενδιαμέσου κρίκου -που αποτελεί η τράπεζα- ανάμεσα σε επαγγελματίες και καταναλωτές, αποτελεί αντικίνητρο.