Έρχεται χαλάρωση των μέτρων από το Σαββατοκύριακο, οι αλλαγές που είναι προ των πυλών

Η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή 19/3 «κρίνει» σε μεγάλο βαθμό την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων, μία απόφαση που προανήγγειλε και μέσω CNN ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα 3.465 κρούσματα (απόλυτο ρεκόρ για την πανδημία).

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο CNN προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ έκανε λόγο για επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βαθμού ελευθερίας των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, οριοθετώντας τις ανακοινώσεις «εντός των επομένων 48 ωρών».

Κυβέρνηση και επιστήμονες αντιλαμβάνονται την κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown που οδηγεί συχνά στη μη τήρηση των μέτρων, όμως η προαναγγελία της χαλάρωσης εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων και ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ δημιουργεί προβληματισμό.

Στην Αττική, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ αναζητούνται κρεβάτια ΜΕΘ για τους ασθενείς που έχουν γεμίσει τους θαλάμους κορονοϊού. Όπως αναφέρουν επιστήμονες, αυτή η πορεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση αναζητά την αποσυμπίεση, με τα μέλη της επιτροπής να παρουσιάζονται διχασμένα και με διαφορετικές απόψεις. Συγκεκριμένα, κάποιοι συντάσσονται με την άποψη ότι η κούραση του κόσμου οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων και έτσι αυτά δεν αποδίδουν τα μέγιστα, συνεπώς θεωρούν ότι χρειάζεται μια χαλάρωση, ώστε η επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων να γίνει με κανόνες που θα είναι σεβαστοί από όλους.

Από την άλλη, υπάρχουν επιστήμονες που θεωρούν πως μια χαλάρωση με την πανδημία στο πιο κρίσιμο σημείο θα δώσει λάθος σήμα στους πολίτες, ενώ εκφράζεται προβληματισμός για την προαναγγελία των αποφάσεων.

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι υπάρχουν μέτρα που δεν αποδίδουν και μια χαλάρωση θα έχει θετικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα η άθληση.

Από την στιγμή που ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα και αποστάσεις κρίνεται θετικά και θα υπάρξουν αλλαγές από το προσεχές Σάββατο.

dikaiologitika.gr