Οι μάσκες έπεσαν και το αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Η χώρα θα παραμείνει στα μημόνια και για τα επόμενεα τρία χρόνια 2018-2020 και τα πρόσθετα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση ανέρχονται στα 4.5δις.ευρώ.
Μετά την αποτυχία στις συνομιλίες των κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου με τους θεσμούς, στις Βρυξέλλες, η τύχη της χώρας, ίσως και της κυβέρνησης, βρίσκεται σήμερα στη συνάντηση της Νταισενμπλουμ και Σόιμπλέ για την επίτευξη συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα πλήξουν τα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα. Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ακόμα κι αν όλα κυλήσουν ομαλά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Ως γνωστό πλέον η συμβιβαστική πρόταση με την οποία έφυγε χθες από τις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή είναι η επιβολή μέτρων 2% του ΑΕΠ σε δύο χρονιές, 1% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπή συντάξεων και 1% του ΑΕΠ το 2020 από την μείωση του αφορολόγητου.
Σε μια προσπάθεια να είναι εντός και το ΔΝΤ η πρόταση προβλέπει ότι α ν η Ελλάδα δεν πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος τότε όλα τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μαζί το 2019. Γνωστό είναι επίσης ότι η πρόταση δεν αφορά το αν η Ελλάδα θα πάρει αυτά τα μέτρα αλλά το πότε θα τα πάρει.
Ωστόσο κάτι που είναι επίσης γνωστό αλλά έχει ξεχαστεί είναι ότι για να υπάρχει όμως εξοικονόμηση 3,6 δις ευρώ οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν θα είναι 4,5 δις ευρώ για να καλυφθούν οι απώλειες σε φόρους και εισφορές.
Συνεπώς το πακέτο των μέτρων θα είναι 2,5% του ΑΕΠ το θα επιμεριστεί σε 1,25% του ΑΕΠ (2,25 δις ευρώ) από την μείωση των συντάξεων και άλλα 1,25% του ΑΕΠ από την μείωση του αφορολόγητου.
Ανταλλάγματα
Αν η Ελλάδα συμφωνήσει σε αυτήν την πρόταση θα έχει αύριο ένα προσχέδιο συμφωνίας και μια υπόσχεση για την επιστροφή των θεσμών μετά το Πάσχα για να ολοκληρωθούν και τα επιμέρους μέτρα και πλέον να υπάρχει αντικείμενο συζήτησης και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος την συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αν υπάρξει η συνολική συμφωνία για αξιολόγηση χρέος πλεονάσματα στις 22 Μαΐου τότε η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιανουαρίου.