Έτσι σκότωνε τα θύματα του ο «Ορέστης»

Οι νέες νεκροτομές που διενεργήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, από ομάδα ιατροδικαστών και ανθρωπολόγων και από τον ιατροδικαστή Ανδρέα Μαρνερίδη, ο οποίος μετέχει στο κλιμάκιο της Scotland Yard που βρίσκεται στη Κύπρο, κατέδειξαν πως τα δύο θύματα του ίλαρχου με το ψευδώνυμο “Ορέστης” δολοφονήθηκαν με στραγγαλισμό, αλλά ο δράστης δεν χρησιμοποίησε τις παλάμες και τα δάχτυλα, αλλά το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σφίγγοντας τον λαιμό τους. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο δράστης ενδεχομένως αιφνιδίασε τα θύματα βρισκόμενος πίσω από τη πλάτη τους.

Για την 38χρονη Marry Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες και τη γυναίκα που βρισκόταν στη βαλίτσα στη Κόκκινη Λίμνη, καταγράφηκε ως αιτία θανάτου, «στραγγαλισμός – κεφαλοκλείδωμα». Για τις άλλες δύο, την 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιπίνες που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού και την 30χρονη Asmita Kahda Anu από το Νεπάλ, που εντοπίστηκε στο πηγάδι στο πεδίο βολής στην Ορούντα δεν διαπιστώθηκε η αιτία του θανάτου τους.

Η Livia στη βαλίτσα

Για τη γυναίκα που βρέθηκε στη βαλίτσα, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τη 36χρονη Livia – Florentina Bunea από τη Ρουμανία, που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 μαζί με την 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα αυτισμού. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, τα στοιχεία του σωματότυπου της, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη Livia. Ωστόσο η επίσημη επιβεβαίωση θα γίνει με DNA αφού δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγνώριση. Αν βρεθεί η σορός της 8χρονηςκόρης της στη Κόκκινη Λίμνη τότε θα γίνει σύγκριση γενετικού υλικού, διαφορετικά αυτό θα γίνει με δείγμα από τους συγγενείς της στη Ρουμανία.

Στοιχείο του εγκλήματος

Οι έρευνες στη Κόκκινη Λίμνη, οδήγησαν στον εντοπισμό ενός αντικειμένου που κατά πάσα πιθανότητα είναι πλάκα τσιμέντου. Ο χώρος που βρέθηκε το αντικείμενο σημάνθηκε και σήμερα θα γίνει έρευνα πέριξ αυτού, με στόχο να βρεθεί άλλη μία βαλίτσα εξ αυτών που είχε πετάξει ο Νίκος Μεταξάς μετά τις δολοφονίες. Στη πρώτη βαλίτσα που ανασύρθηκε από τη Κόκκινη Λίμνη είχε βρεθεί μαζί με το πτώμα και μια πλάκα τσιμέντου, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για να μείνει η βαλίτσα στον βυθό. Στην Κόκκινη Λίμνη αναζητούνται ακόμα δύο βαλίτσες με τις σορούς της 8χρονης Elena Natalia Bunea και της 29χρονης Maricar Valdez Arquiola από τις Φιλιππίνες.

Η πλάκα με το τσιμέντο θα ανασυρθεί, και θα συνεχιστούν όλες οι απαραίτητες έρευνες με ρομποτική κάμερα και δύτη.

Το έργο της έρευνας το δυσκολεύει η χαμηλή ορατότητα του νερού, λόγω τόσο του χρώματος του αλλά και λόγω της λάσπης η οποία αναμιγνύεται με το νερό κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

Σήμανση τεμαχίων

Τόσο στη Κόκκινη Λίμνη όσο και στη Λίμνη Μεμί, η Πυροσβεστική έχει χωρίσει τον χώρο σε τεμάχια, ώστε να εξετάζεται σε κάθε λεπτομέρεια κάθε κομμάτι του βυθού.

Στη λίμνη Μεμί δεν έχει βρεθεί παρά τις πολυήμερες έρευνας κανένα ίχνος της 6χρονης Sierra Graze Seucalliuc, κόρης της 38χρονης Marry Rose από τις Φιλιππίνες, το πτώμα της οποίας ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. Οι έρευνες μέχρι σήμερα γίνονται με ρομποτική κάμερα και δύτες, ενώ από το Σάββατο θα χρησιμοποιηθεί ηχοεντοπιστική συσκευή Sonar που αναμένεται να φθάσει στη Κύπρο από το εξωτερικό. Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε όλα τα σημεία με κάθε διαθέσιμο μέσο μέχρι να βρεθούν τα πτώματα, ή να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να βρίσκονται στους χώρους που υπέδειξε ο 35χρονος ίλαρχος.

Με μεθόδους Scotland Yard

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Scotland Yard η οποία βρίσκεται στη Κύπρο, παρέχει βοήθεια στους Κύπριους ανακριτές σε κάθε επίπεδο, αφού πρώτα έτυχε ενημέρωσης για όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί. Οι Βρετανοί επισκέφθηκαν διάφορους χώρους που σχετίζονται με την δράση του 35χρονου αξιωματικού, διάβασαν λεπτομερώς τις καταθέσεις του και έλαβαν γνώση των στοιχείων που δόθηκαν με καταθέσεις, αλλά και όσων προέκυψαν μέσα από την έρευνα του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της αστυνομίας.

Έχοντας πλήρη εικόνα της υπόθεσης έδωσαν κατεύθυνση για το πως θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάκριση του «Ορέστη», ώστε να αξιοποιηθούν αντιφάσεις, κενά, και παραλείψεις που εντοπίστηκαν στα όσα έχει πει μέχρι σήμερα.

Επίσης ενδεχομένως και σήμερα να είναι έτοιμο ένα ψυχολογικό προφίλ του, το οποίο δίνει εικόνα της προσωπικότητας του, ώστε να μπορέσει να εξηγηθεί η εγκληματική του δράση, με επίκεντρο την προσπάθεια απάντησης του ερωτήματος, για το αν έχει διαπράξει και άλλα εγκλήματα και αν τα πρώτα θύματα του ήταν αυτά που δολοφόνησε, κατά την ομολογία του, το 2016.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πιθανότατα, να μην έχει πει όλη την αλήθεια και να ομολόγησε τους επτά φόνους για να χαλαρώσει την ανάκριση, δίνοντας κάποια στοιχεία που θα δημιουργούσαν στους ανακριτές την εντύπωση ότι είναι ειλικρινής. Επιφυλάξεις υπάρχουν και για το εάν οι φόνοι έγιναν, με τον τρόπο και τα κίνητρα που ο ίδιος ισχυρίστηκε. Γρίφος που θα πρέπει να λυθεί είναι και η δολοφονία δύο παιδιών.

Πηγή: real.gr