Έφτασε η ώρα της αλήθειας

1.2.2016

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση αλλά και για το κουαρτέτο των δανειστών έφτασε με την έναρξη σήμερα των διαβουλεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης του Γ’  Μνημονίου που υπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το καλοκαίρι. Για άλλους είναι η ώρα μιας σκληρής μάχης για δυνατούς αντιπάλους με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το κουαρτέτο  των δανειστών με επικεφαλής την  Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ),και τους  Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) βρίσκεται ήδη στην Αθήνα είχαν την πρώτη  μεταξύ τους συντονιστική συνάντηση. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα το πρώτο λόγο θα έχει το ΔΝΤ σ αυτές τις συνομιλίες.

Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις είναι αναμφίβολα το ασφαλιστικό οι μεταρρυθμίσεις αλλά και το δημοσιονομικό κενό για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία ξεκινά σήμερα και αναμένεται να εξελιχθεί σε δύο φάσεις.

Σήμερα ξεκινούν  τα πρώτα κρίσιμα διερευνητικού χαρακτήρα ραντεβού με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, υπό το συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Το απόγευμα  με επικεφαλής από την ελληνική πλευρά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση, κατά την οποία θα γίνει μια  εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να παραμένουν αρχικά στην Αθήνα 7-10 ημέρες, στη συνέχεια να αναχωρούν και κατόπιν να επιστρέφουν -ή να γίνεται προσπάθεια να πεισθούν να επιστρέψουν- για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Εκτίμηση είναι ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα προωθήσει σκληρές θέσεις, που εν πολλοίς έχουν την υπογραφή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, και να επιμείνει σε περικοπές και στην απόρριψη της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ προσφέρει ένα μενού περικοπών ώστε να βγουν τα νούμερα ύψους 1,8 δισ. ευρώ: Περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, περικοπή 15%-20% για τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ, «ψαλίδι» 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση εκλήθη από το Νοέμβριο να διαλέξει ένα από τα τρία, τα απέρριψε και τα τρία και κατέθεσε τις δικές της προτάσεις, οι οποίες δεν ακουμπούν καθόλου τις υφιστάμενες συντάξεις.

Παράλληλα, το Ταμείο φέρεται να ζητά να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Δ’ κατά σειρά μνημόνιο το οποίο θα είναι ακόμη πιο επώδυνο καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να επωμιστούν περισσότερους φόρους  αλλά και μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης σε συνέντευξή του πρόσφατα δήλωσε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις  επ αυτού. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της και να παρουσιάσει τα όπλα της αλλά ένα είναι βέβαιον. Αυτή τη φορά τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά και υπάρχουν σαφείς κόκκινες γραμμές. Τυχόν υπέρβασής τους θα σημάνει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και καθόλου απίθανο ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης.

Άλλωστε οι πολίτες με πρωτεργάτες τους αγρότες και τους επιστημονικούς φορείς της χώρας όλη την εβδομάδα θα βρίσκονται στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του ασφαλιστικού και των πολιτικών λιτότητας που οδηγούν την κοινωνία πέρα από τα όρια αντοχής και της φτωχοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εξαιτίας των λαθών της έχει να ανέβει ένα ακόμη Γολγοθά όπου κανείς πλέον δεν δηλώνει σίγουρος ότι θα τον ανέβει αλώβητη η θα καταλήξει σε πολιτική οδύσσεια για τη χώρα.