Έφυγαν πριν από λίγο οι πρώτοι μετανάστες για Λουξεμβούργο συνοδεία του Πρωθυπουργού

4.11.2015

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η επιβίβαση στο αεροπλάνο των πρώτων έξι οικογενειών προσφύγων για το Λουξεμβούργο. Σήμερα με τους 30 πρόσφυγες που φεύγουν ξεκινά στην Ελλάδα  η νέα προοπτική, της ομαλής μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα και τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, συνόδεψαν τους μετανάστες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με ειδική τελετή, και παρακολούθησαν με συγκίνηση την επιβίβαση τους.

Αμέσως μετά ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις για το «νέο ξεκίνημα» που έγινε σήμερα στην χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την συγκίνηση αλλά και την ικανοποίηση του για την νέα σελίδα που άνοιξε σήμερα για την ζωή των έξι οικογενειών που έφυγαν, ευχόμενος να εφαρμοστεί με επιτυχία από εδώ και πέρα το εγχείρημα.

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία της μετεγκατάστασης για προσφυγές που ήρθαν από Συρία και Ιράκ» Είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε θυμίζοντας από πόσες δυσκολίες πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα «Ήρθαν περνώντας δια πυρός και σιδηρού».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υπουργό Εξωτερικών Λουξεμβούργου κ. Άσελμπορν «γιατί οι πρώτοι 30 πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί, στη χώρα του» και αμέσως μετά ευχαρίστησε και τους υπόλοιπους τρεις που συμμετείχαν στην διδικασία.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτή είναι μια αρχή. Μια σταγόνα στον ωκεανό, που επιδιώκουμε να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς» είπε και επισήμανε πως «Ζούμε σε μια παγκόσμια κρίση, είναι ένα πρόβλημα που μας ξεπερνά».

Απευθυνόμενος στους μετανάστες που έφυγαν πριν λίγο ευχήθηκε καλή τύχη και τόνισε «Είμαστε χαρούμενοι που είδαμε το ζεστό χαμόγελο στα χείλη των παιδιών» θυμίζοντας προς μέχρι πριν λίγες μέρες δεν υπήρχε και ελπίζει πως θα πολλαπλασιαστούν αυτά τα χαμόγελα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως  πρέπει «να σταματήσει η θάλασσα μας να ξεβράζει ανθρώπους και ταυτόχρονα να ξεβράζει τον πολιτισμό και ευχαρίστησε τους ανθρώπους των νησιών μας που «έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους», όπως είπε, και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσουν.