Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μερκούρης. Μικρότερος αδερφός της Μελίνας

 

Ο Σπύρος Μερκούρης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Νίμιτς, λόγω καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, τα ξημερώματα της Παρασκευής 24 Αυγούστου. Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το πρωί της Πέμπτης καθώς ένιωθε αδιαθεσία, ενώ η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Ο πολυαγαπημένος, μικρότερος αδελφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρης είχε γεννηθεί το 1930 και ήταν το τελευταίο εν ζωή μέλος της οικογένειας Μερκούρη.

Γονείς του ήταν ο πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Σταμάτης Μερκούρης και η Ειρήνη Λάπππα και παππούς του ο επί πολλά έτη Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση ενώ υπήρξε μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1975) και ήταν μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης. Ήταν ο ανθρωπος που οργάνωσε την περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτιος-Απρίλιος 1968).

Με πρωτοβουλία του Σπύρου Μερκούρη πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το Υπουργείο Πολιτισμού εκθέσεις που πρόβαλαν τον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπως η Ελλάδα και η θάλασσα, η Δημοκρατία και η κλασική παιδεία, η προβυζαντινή και βυζαντινή τέχνη, η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αναγέννηση, η Ανθρώπινη μορφή στην πρώιμη ελληνική τέχνη, Μυκηναϊκή Έκθεση, το Πνεύμα και το Σώμα κ.ά. σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κλπ.

Παράλληλα, συμμετείχε σε ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές παραγωγές μεταξύ των οποίων: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ποτέ την Κυριακή» κ.ά. Γύρισε τις τηλεταινίες «Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα», «Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο», «Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση» καθώς και μια σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο. Από το 2016 είχε λάβει τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου προέδρου στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

Reader