Έφυγε ο θρύλος της φωτογραφίας Γ. Κυριακίδης

 

23.2.2016

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο γνωστός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος έγραψε ιστορία στον χώρο του φωτορεπορτάζ με το δικό του, μοναδικό στυλ.

Με το φακό του κατέγραψε επί δεκαετίες όλα τα α σημαντικά γεγονότα στην  Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό φωτογραφίζοντας -μεταξύ άλλων- πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας.

   με ένα μοναδικό, ευρηματικό αλλά πάντα ευγενικό τρόπο.  Πρ4οκαλούσε το θαυμασμό αλλά και το σεβασμό σε όλους. Στην ιστορία θα μείνει η σκάλα που κουβαλούσε πάντα μαζί του για να τραβάει τις πιο καθαρές φωτογραφίες.

Ο Γιάννης Κυριακίδης ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, ζωντανός θρύλος της Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε το 1924.

Χρησιμοποιώντας κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, κατάφερε από το 1939 να φωτογραφίσει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ανεβασμένος πάνω σε μια σκάλα που κουβαλούσε πάντα μαζί του, πετώντας με ελικόπτερα, κινούμενος με άρματα του στρατού, πάνω σε δέντρα, σε σκαλωσιές, σε φορτηγά, έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αποτυπώσει τα γεγονότα στο φωτογραφικό φιλμ. Τα ρεπορτάζ που κάλυψε για 70 χρόνια, είναι αναρίθμητα. Ο Γιάννης Κυριακίδης ταξίδεψε σε όλες τις ηπείρους, για να καταγράψει πολέμους, φυσικές καταστροφές, ανθρώπινα δράματα και προσωπικότητες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του, εκτός από τη σκάλα, που την είχε μετατρέψει σε φωτογραφικό εργαλείο, ήταν οι οδηγίες που έδινε πριν από μια φωτογράφιση, ακόμη και σε πρωθυπουργούς. Κανένας δεν μπορούσε να του πει όχι. «Ο Καραμανλής ήταν πολύ ομιλητικός και σε διάβαζε. Ο Παπανδρέου ήταν γοητευτικός, λαοπλάνος, επικοινωνιακός όσο κανείς. Ήμασταν κάποτε στις Πρέσπες. Εγώ σε μια βάρκα κι εκείνος σε μια άλλη. Εγώ φωτογράφιζα τον πρωθυπουργό κι εκείνος εμένα, που τον φωτογράφιζα. Πάντα με αγαπούσαν όλοι. Και ο Κανελλόπουλος, και ο Τσαλδάρης και ο Μητσοτάκης», περιέγραει ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια.

Ο «Αρκούδας»

Το παρατσούκλι «Αρκούδας», του το φώναξαν πρώτη φορά στη Μακρόνησο, όπου πέρασε σχεδόν τρία χρόνια εξόριστος, επειδή φορούσε διαρκώς κοντομάνικα μπλουζάκια.

Άγνωστες ιστορίες…

Το 1960, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. Ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, για να καταφέρει να απαθανατίσει τη συνάντησή του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κρύφτηκε μέσα σε ένα τανκ. Όταν οι δύο άνδρες πλησίασαν, σηκώθηκε κάτω από το κανόνι και τους φωτογράφισε. Χαμογελώντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός του φώναξε: «Τι είναι αυτά που κάνεις ρε Κυριακίδη;».

Σε μια άλλη περίπτωση, ζητούσε επίμονα από τις Αρχές να ενεργοποιηθούν, για να σωθούν δυόμιση χιλιάδες ψυχούλες, που είχαν αποκλειστεί από το χιόνι στα Νέα Μουδανιά Θεσσαλονίκης. Ήθελε να σηκώσουν ελικόπτερο, στο οποίο θα έμπαινε και αυτός, για να σώσουν τις αποκλεισμένες ψυχές. Οι αρμόδιοι, μετά από συσκέψεις δεν πραγματοποίησαν την αποστολή διάσωσης. Κατάλαβαν ότι ήταν άλλο ένα κόλπο του Κυριακίδη, που τους είχε δουλέψει πολλές φορές στο παρελθόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε «ξεχάσει» να τους πει, ότι οι ψυχούλες ήταν πρόβατα και όχι κάτοικοι της περιοχής.