Έφυγε ο Μανώλης Κοντοπυράκης

4.2.2016

«Έφυγε»από την ζωή ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης, ύστερα από πολύμηνη μάχη με την ασθένεια του. Η υγεία του επιβαρύνθηκε μετά την προσπάθεια που έγινε να του καταλογιστούν ευθύνες για την αποστολή παραποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 στην Eurostat, γεγονός που τον κατέβαλλε ψυχικά.

Τον Ιούνιο του 2015 κλήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να εξεταστεί σχετικά. Αν και βαριά άρρωστος εμφανίστηκε και επί 2 ώρες κατέθετε, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με όσα του προσάπτουν.

 Πικραμένος και απογοητευμένος, με ιδιαίτερα επιβαρυμένη την υγεία του τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη να κρατηθεί στην ζωή. «Έφυγε» την νύχτα της Τετάρτης, σε ηλικία 68 ετών.

Ο Μανώλης Κοντοπυράκης , γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός – μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο City College της Ν. Υόρκης. Στη συνέχεια πήρε Master’s στα μαθηματικά από το City College και Διδακτορικό PhD στα Μαθηματικά από το CourantInstitute του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης.

Ήταν πράγματι ένας μεγάλος επιστήμονας με γνώσεις και ακάματος εργάτης που έδωσε πολλά στη χώρα μας αλλά λοιδορήθηκε και πικράθηκε από τις σε βάρος του καταγγελίες οι οποίες ήταν και ανυπόστατες.

Είχε εργαστεί στην χρηματιστηριακή εταιρεία Merrill Lynch, στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης ως καθηγητής και, από από το 1984 έως το 1990 ήταν τακτικός καθηγητής στο Τμήμα των Μαθηματικών του Πολυτεχνείου CooperUnion της Ν. Υόρκης. Το όνομά του είχε συμπεριληφθεί τρεις φορές στο Who is who among America’s best teachers, δηλαδή στη λίστα των καλύτερων καθηγητών της Αμερικής.

Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας όπου και παρέμεινε έως το 1993.

Στην ίδια θέση τοποθετήθηκε ξανά το 2004 όπου και παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 2009.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στο Καστέλι.