Έχει χαθεί ο έλεγχος στην Ειδομένη – Η ΕΛΑΣ αναζητά τους ηθικούς αυτουργούς του ξεσηκωμού

11.4.2016

Κατόπιν εορτής η ΕΛΑΣ  αναζητά στην Ειδομένη τους  ηθικούς αυτουργούς και υποκινητές της χθεσινής διαδήλωσης των προσφύγων που οδήγησε στα πρωτοφανή επεισόδια με κατάληξη δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Οι αρχές επιθυμούν όχι μόνο να εντοπίσουν τα πρόσωπα αυτά, αλλά και  να αποκαλύψουν τα κίνητρα -πιθανότατα και ύποπτους σκοπούς- πίσω από την υποκίνηση της χθεσινής διαδήλωσης.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ειδομένη χθες προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη καθώς  η περιοχή μετατράπηκε κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης με συμπλοκές προσφύγων με συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ.

Αιτία για τα πρωτοφανή σε χρονική διάρκεια, αλλά και βία επεισόδια φαίνεται ότι ήταν η υποκίνηση των προσφύγων από ορισμένους – με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα- κύκλους να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τα 200 με αναπνευστικά προβλήματα -ανάμεσά τους και γυναίκες με παιδιά και τα 100 με τραύματα, 30 μάλιστα εκ των οποία ανοιχτά από χειροβομβίδες ή πλαστικές σφαίρες που δέχθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛΑΣ  εστιάζει την έρευνά της σε διάφορες ομάδες ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής που περιφέρονται καθημερινά στους χώρους του πρόχειρου προσφυγικού καταυλισμού ισχυριζόμενοι ότι ανήκουν σε ομάδες «αλληλεγγύης» προς τους πρόσφυγες.

Γεγονός είναι ότι στην Ειδομένη δραστηριοποιούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μια οργάνωση εγνωσμένου και παγκόσμιου κύρους που παρέχει κρίσιμες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στους περίπου 14000 διαμένοντες πρόσφυγες.

Ωστόσο, δίπλα στις πιστοποιημένες και εγνωσμένες ΜΚΟ, δρουν και διάφορες άλλες ομάδες, τα κίνητρα των οποίων δεν φαίνεται να είναι και τόσο ξεκάθαρα.

Στην Αστυνομία εκτιμούν ότι είναι πιθανό ορισμένοι από αυτούς τους «δήθεν» αλληλέγγυους να φέρουν κάποιο μερίδιο ευθύνης για την παρακίνηση της χθεσινής διαδήλωσης που κατέληξε στη βίαιη συμπλοκή με συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ.

Οι αρχές γνωρίζουν ότι πρόκειται για άτομα που έχουν έρθει από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από Γερμανία και Ισπανία, διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και κάποιοι από αυτούς μένουν τη νύχτα στη Γευγελή και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Τα άτομα αυτά έχουν μπει στο μικροσκόπια των αρχών και μετά τα χθεσινά επεισόδια προσπάθησαν να εξαφανιστούν.