Ήθελες Πάσχα στο χωριό… Άχρηστε

Η Φιλο-Σοφία της ζωής

 Της Σοφίας Μπασκάκη

Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη λέει μια λαϊκή ρήση. Αμ τι το θέλεις και δεν κάθεσαι στην πόλη όλο το χρόνο να γλιτώσεις την ταλαιπωρία! Ξεκίνα να φορτώνεις το αμάξι. Βαλίτσες, τσαντάκια, ποδήλατα, κουβέρτες, γιατί μια ψυχρούλα θα την έχει στο χωριό το βράδυ, μη ξεχάσεις τις λαμπάδες! Όχι εκεί, θα σπάσουν, πάνω πάνω βάλ’ τες, όλα εγώ πια; Άχρηστε. Το τάμπλετ το πήρες; Το φορτιστή για το κινητό; Τα παιδιά οκ, την πεθερά μη ξεχάσεις. Στοίβαξε την και εκείνη στο πίσω κάθισμα να ρωτάει αν έκλεισες τον θερμοσίφωνα και αν πήραν ζακέτα τα παιδιά γιατί θα κρυώσουν.

Και ξεκινάει η μεγάλη έξοδος. Διπλωμένοι στα τέσσερα και ένα σωρό σακούλες γύρω από τα πόδια.  Κάθε λογής οχήματα ξεχύνονται στους δρόμους. Με GPS, χωρίς GPS,έχεις ψιλά για τα διόδια; Δεν χρειάζονται, με χοντρά θα τα πληρώσεις τόσα που είναι. Βάλε κάτι στο ράδιο να παίζει, έτσι στα μουγκά θα ταξιδέψετε; Άχρηστε. Βάλε κάτι να σκεπάσει η μουσική τη γκρίνια των παιδιών και της πεθεράς «Πότε θα φτάσουμε;».

Με ήλιο ξεκίνησες, συννεφιά έβγαλε. Γαμώτο έπλυνες το αμάξι να είναι καθαρό Πασχαλιάτικα, πάλι χάλια θα γίνει αν βρέξει. Κοίτα αυτόν πως τρέχει. Να προσπεράσει θέλει με τον κουβά. Να ρε, πάρ’ τα, να μάθεις να οδηγείς, να σέβεσαι! ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ! Κοίτα κάτι τύποι που παίρνουν διπλώματα και βγαίνουν στην Εθνική. Ας μην είχες τα παιδιά μέσα και θα του έδειχνες εσύ. Και την πεθερά, που μόλις φτάσετε θα σου πει πάλι ότι τις έβγαλες τα σωθικά έτσι όπως οδηγείς. Άχρηστε.

Με τα πολλά φτάνετε στο χωριό. Η απόβαση αρχίζει. Ξεφορτώνεις, σκίζεται μια σακούλα, πέφτουν κάτι ταλαιπωρημένα πορτοκάλια. Άχρηστε. Μα τι τα κουβάλησε από την Αθήνα, τόσες πορτοκαλιές έχει στο χωριό. Για να μην χαλάσουν. Πως έγινε έτσι ο κήπος, ξεχορτάριασμα θέλει και βαριέσαι. Θες να πας απέναντι στο καφενείο να βρεις την παλιοπαρέα και να το ρίξετε στα τσίπουρα.

Μπαμπά θα μου φουσκώσεις το ποδήλατο; Μπαμπά θα φτιάξεις την κούνια; Γέμισε υγρασία ο τοίχος, πότε περιμένεις να τον φτιάξεις; Άχρηστε. Το αρνί να περάσεις στη σούβλα να στραγγίζει. Πήρες μπόλικα έντερα για το κοκορέτσι; Στη θεία Μέλπω αρέσει το κοντοσούβλι, να φτιάξεις και από αυτό.

Τρέχα να προλάβεις την Ανάσταση. Όχι τη δική σου, εσύ δεν σώζεσαι με τίποτα. Δεν χωράει το φόρεμα στη γυναίκα σου. Η σιωπή των αμνών… Μη πεις κουβέντα που πάχυνε, θα φάει κι εσένα. Το ρούχο φταίει, μίκρυνε. Εσύ φταις, που έφαγε τα καλύτερα της χρόνια μαζί σου. Άχρηστε. Φωνάζει η πεθερά ότι θα χάσει το Χριστός Ανέστη. Τι θα πει το χωριό που αργήσατε; Κλαίει η μικρή γιατί την είπε «χαζή» ο αδελφός της.

Τρέχα για τη μαγειρίτσα. Θα κόψει το αυγολέμονο. Δούλα σου την κατάντησες πια. Αυγά τσούγκρισες; Ξύπνα νωρίς να ξεκινήσεις το σούβλισμα μαζί με τον μπατζανάκη και τον κουνιάδο σου. Πως το έδεσες έτσι, θα φύγει από τη σούβλα. Ούτε φωτιά δεν είσαι άξιος να ανάψεις. Άχρηστε. Μόνο να περιδρομιάζεις ξέρεις. Σκάσε και τρώγε. Ό,τι μείνει θα το κουβαλάς στο ταξίδι της επιστροφής.

Μάζεψε τα πάλι όλα, φόρτωσε το αμάξι και ξεκίνα. Τα πήρες όλα τα αποφάγια, τα τσουγκρισμένα αυγά και τις λιωμένες λαμπάδες; Τάμπλετ, κινητό, φορτιστής στην πρώτη γραμμή. Ξεκίνα. Ξέχασες τίποτα; Να πας για τσίπουρα με την παλιοπαρέα; Ήθελες και τσίπουρα. Άχρηστε. Και Πάσχα στο χωριό. Και του χρόνου με υγεία… Άχρηστε.