Ήρθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες… ώρα να φεύγουμε λοιπόν…

8.6.2016

Μεγάλος σάλος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες με την πρωτόδικη δικαστική απόφαση της 13ης Μαρτίου 2015 εις βάρος του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση σχετικά με τις χωματερές Συκαμίνου, που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το blogspot του Διονύση Καμπιώτη κι αφού εκδικάστηκε και σε Β΄ βαθμό η υπόθεση στις 31 Μαϊου 2016.

Μια απόφαση που ακόμα δεν έχει έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τα αιτήματα τις Αντιπολίτευσης, μια «Δημόσια Συγνώμη» προς τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση από τον άνθρωπο που έφερε στα δικαστήρια το θέμα με τις χωματερές Συκαμίνου και μια δημοσίευση της απόφασης στο διαδίκτυο, που έρχονται τώρα να ταράξουν τα… «τοξικά» νερά του Ασωπού ποταμού.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το Δήμο Ωρωπού, για τον Ασωπό ποταμό αλλά και για όλους όσους επί σειρά δεκαετιών συγκαλύπτουν το περιβαλλοντικό έγκλημα; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για έναν ρημαγμένο τόπο και για τους πολίτες που ζουν σε αυτόν; Ας μην ξεχνάμε ότι η μόλυνση του Ασωπού, δεν ξεκίνησε τώρα, ούτε αφορά μόνο το Δήμο Ωρωπού. Το πρόβλημα ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συντελείται στο σημερινό Καλλικρατικό Δήμο Τανάγρας, από τις Βιομηχανίες που εδρεύουν στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι, με αποδέκτη των αποβλήτων ΚΑΙ το Δήμο Ωρωπού.

Ψάχνουμε για εξιλαστήριο θύμα που θα φορτωθεί το έγκλημα ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων των προηγούμενων δεκαετιών για να κρύψουμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα που μόνιμα υπάρχει,; Ή μήπως θα έπρεπε να μας απασχολεί, πρωτίστως, η ουσία, πέρα από οποιαδήποτε μικροπολιτική και προσωπικά συμφέροντα; Μήπως υπάρχουν κι άλλες παράνομες χωματερές στην ευρύτερη περιοχή με τοξικά απόβλητα; Τις γνωρίζει το ΥΠΕΚΑ; Τις γνωρίζουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς; Έχουν γίνει έρευνες και μετρήσεις; Έχει επιληφθεί ποτέ Εισαγγελέας για αυτές; Ή η σιωπή τις καλύπτει;

Οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης οι οποίες θα πρέπει να γίνουν η αφετηρία να ανοίξουν οι «ασκοί του Αιόλου» και να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια γύρω από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή μας.

Φυσικά και όποιος φταίει να πληρώσει. ΟΛΟΙ όμως, ανεξαιρέτως, όσοι συμμετείχαν και συμμετέχουν στο έγκλημα να καθίσουν στο «σκαμνί». Ακόμα και όσοι «απλά» γνωρίζουν αλλά συνεχίζουν να σιωπούν. Δεν αντέχει η περιοχή άλλες πληγές, ακόμα αιμορραγούν οι παλιές. Δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες να κρίνεται ερήμην το μέλλον τους, ακόμα πεθαίνουν άνθρωποι.

Αναλάβετε τις ευθύνες σας «κύριοι», ΟΛΟΙ, όποιοι κι αν είστε. Τα ψέματα τελείωσαν και ήρθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες… ώρα να φεύγουμε λοιπόν…