Ήρθε η ώρα των πολιτικών αποφάσεων

22.11.2015

του Ανδρέα Κάτσενου

Η αναβολή της   εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας σίγουρα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Χιλιάδες φίλοι και οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας σε όλη τη χώρα, από το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες, προσήλθαν για να εκλέξουν το νέο αρχηγό. Αυτό είναι μια μεγάλη απόδειξη ότι το κόμμα παραμένει ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός. Ένας οργανισμός που πολλοί φοβούνται και θέλουν να τον κρατήσουν σε χειμερία νάρκη. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα απογοητεύτηκαν.

Το «φιάσκο» της εκλογικής διαδικασίας που κάποιοι στόχευαν, μπορεί να τους βγήκε, αλλά είναι βέβαιον ότι πολιτικά θα αποδειχτεί μπούμερανγκ. Όχι γιατί δεν έγιναν οι εκλογές, αλλά γιατί, σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση, η εταιρία που ανέλαβε το έργο δεν μπορούσε επουδενί να ανταποκριθεί σ αυτό, κάτι που  είχε αρχίσει να διαφαίνεται από την αρχή της εβδομάδας που πέρασε. Οι διαβεβαιώσεις που έδινε φάνηκε ότι ήταν έωλες.

Αλλά αυτά ανήκουν στην ιστορία. Τα όποια λάθη ή παραλείψεις θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα. Όσοι, την ώρα  αυτή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει και οι βουλευτές της διαμηνύουν στο Μαξίμου ότι θα αποχωρήσουν αν φέρει το ασφαλιστικό, επιθυμούσαν  μια Νέα Δημοκρατία μικρή, ανύπαρκτη κι ανίσχυρη, μάλλον θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση δεν είναι η παραίτηση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής  κ. Παπαμιμίκου ή του Γεν. Διευθυντή του κόμματος, που σαφώς έχουν ευθύνες γιατί μια ολόκληρη παράταξη διασύρθηκε. Ούτε ποια από τα ιστορικά στελέχη της παράταξης εκφράζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη δυσαρέσκειά τους, τον προβληματισμό τους ή την αγανάκτησή τους.  Αυτό είναι το έλασσον.

Το μείζον είναι οι πρωτοβουλίες που οφείλει να πάρει άμεσα ο νόμιμος Πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ιστορικό κόμμα. Έχει Καταστατικό και συντεταγμένα μπορεί να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που ενέσκηψε. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και τέτοιες λαμβάνουν οι μεγάλοι ηγέτες , όταν το καράβι κλυδωνίζεται.

Το πρώτο βήμα είναι, ακόμη κι αύριο, να αποφασιστεί η σύγκλιση της Εκτελεστικής Γραμματείας και στη συνέχεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία θα αποφασίσει να καταθέσει εντός μερικών ημερών εισήγηση προς την Πολιτική Επιτροπή για την άμεση διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Να καταστεί σαφές από τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η διαδικασία δεν ματαιώθηκε αλλά αναβλήθηκε.

Η Καταστατική διαδικασία, εφόσον αυτή επιλέχτηκε  να  είναι η επιλογή μιας άλλης εταιρίας σε πολύ σύντομο διάστημα, δεν θα εξελιχτεί με διαδικασίες απολιτίκ και καφενείου, έτσι ώστε ακόμα και αν το σύστημα παρουσιάσει πάλι πρόβλημα, να είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση του, πριν καν  ξεκινήσει η διαδικασία.

Το σημαντικότερο είναι ότι, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει αταλάντευτα  τον αντιπολιτευτικό ρόλο που της ανέθεσαν οι πολίτες, πέρα και πάνω από τις όποιες εσωκομματικές αστοχίες σημειώθηκαν στην εκλογική διαδικασία της.

Μέσα από τις στάχτες πάντα ξεπηδάει η ελπίδα και μια μεγάλη ευκαιρία. Τώρα η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τα αλλάξει όλα. Άλλωστε τίποτα δεν είναι θέσφατο. Όλα η ζωή τα αλλάζει και η πολιτική, μέσα από γεγονότα, πορεύεται ανά τους αιώνες. Και η σημερινή αστοχία δεν είναι η συντέλεια του κόμματος, ούτε το τέλος της μεγάλης παράταξης που ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται από μακριά και μπορεί να πάει ακόμα πολύ μακριά.