Ήττα για τη  Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία

14.12.2015

Λειτούργησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Γάλλων και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε στις χθεσινές επαναληπτικές Περιφερειακές εκλογές. Πρόκειται για ένα  κίνημα αντανακλαστικών καθώς  οι ψηφοφόροι του σοσιαλιστικού κόμματος πήραν το δρόμο προς τις κάλπες και κινητοποιήθηκαν για να εμποδίσουν τη Μαρίν Λεπέν να πάρει έστω και μια περιφέρεια.

Οι σοσιαλιστές πέτυχαν ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα: κέρδισαν τρεις επιπλέον περιφέρειες, τις μεγαλύτερες στα δυτικά της Γαλλίας και κατέχουν πέντε συνολικά. Η Βρετάνη εξέλεξε τον υπουργό             Άμυνας, ο οποίος γίνεται και περιφερειάρχης με ποσοστό έκπληξη πάνω από 51%. Επίσης κερδίζουν την περιφέρεια  Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées με τυχερή την πρώην υφυπουργό Carole Delga, ενώ στην περιφέρεια Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes επανεκλέγεται ο Alain Rousset.

Στην κεντρική Γαλλία ο François Bonneau κρατάει την περιφέρειά του, παρότι κανείς δεν το περίμενε, αλλά και στην Bourgogne-Franche-Comté, η Marie-Guite Dufay κερδίζει απέναντι στη Δεξιά και στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Αντίθετα, η περιοχή του Παρισιού περνάει στα χέρια της Δεξιάς.

Διατηρώντας πέντε περιφέρειες, οι σοσιαλιστές δεν πιστεύουν στα μάτια τους. «Απόψε δεν χρειάζεται εφησυχασμός και κανένα μήνυμα νίκης. Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει περάσει. Όλα αυτά μας αναγκάζουν να ακούσουμε ακόμη περισσότερο τους Γάλλους και να αντιδράσουμε πιο γρήγορα» δήλωσε, φανερά ικανοποιημένος, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Μπροστά στα κεντρικά γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος, ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς απαριθμούσε τρεις νίκες: την υψηλή συμμετοχή, τη δημοκρατική επιλογή των υποψηφίων και την επιτυχία της ένωσης των αριστερών κομμάτων.

Η συζήτηση στο σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας αρχίζει τώρα για άνοιγμα στα αριστερά κινήματα, για πιθανή αλλαγή στην ονομασία του κόμματος και άνοιγμα στο κέντρο. Στην ηγεσία του κόμματος γίνεται επίσης λόγος για «διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος», χωρίς να είναι σαφές προς ποια κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να ξαναδώσουμε διάθεση στον κόσμο να ψηφίζει, όχι να ψηφίζουν εναντίον κάποιου».