Ίχνη δυο ακόμη τζιχαντιστων εντοπίζονται στη Λέρο

17.2.2016

Στην Ελλάδα εντοπίζονται τα ίχνη δύο ακόμα καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται ως ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Όπως γράφει η Καθημερινή, πρόκειται για νεαρούς με καταγωγή από την Αλγερία και το Πακιστάν, οι οποίοι συνελήφθησαν σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκαν παράτυπα στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με τους δύο καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου έξω από το Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι.

Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στις 10 Δεκεμβρίου σε καταυλισμό προσφύγων στο Ζάλτσμπουργκ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την 16η Δεκεμβρίου η αυστριακή Εισαγγελία, οι δύο αλλοδαποί έφτασαν στην Αυστρία από τη Μέση Ανατολή και συνελήφθησαν καθώς υπήρξαν ενδείξεις συμμετοχής τους σε τρομοκρατική δράση, και συγκεκριμένα στις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι δύο ύποπτοι (Γάλλοι υπήκοοι με καταγωγή από την Αλγερία και το Πακιστάν) μπήκαν στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο από τα απέναντι τουρκικά παράλια, ταξιδεύοντας μαζί με τους δύο βομβιστές του Ισλαμικού Κράτους, που ανατινάχθηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου. Μάλιστα είχαν διαβατήρια Συρίας, με σειριακό αριθμό (serial number) παρόμοιο εκείνων που είχαν βρεθεί δίπλα στα διαμελισμένα πτώματα των καμικάζι του Παρισιού. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επρόκειτο για γνήσια διαβατήρια, τα οποία όμως ήταν καταχωρισμένα στις βάσεις δεδομένων της Ε.Ε. ως «κλεμμένα» από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Φτάνοντας στη Λέρο μέσα σε πλοιάριο από τα απέναντι τουρκικά παράλια, οι δύο ύποπτοι δήλωσαν Σύροι πρόσφυγες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ελέγχου τους (debriefing) από συνοριοφύλακες του Frontex, διαπιστώθηκε ότι ο μεν ένας είχε καταγωγή από την Αλγερία και ο δεύτερος από το Πακιστάν. Σε βάρος των δύο σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.

Μερικές ημέρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους, έχοντας στα χέρια τους υπηρεσιακό σημείωμα, με το οποίο η Ελληνική Αστυνομία τους υποχρέωνε να εγκαταλείψουν τη χώρα σε διάστημα 30 ημερών. Αντίθετα, οι δύο συνταξιδιώτες τους που συμμετείχαν στο σχέδιο επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου δεν εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ελέγχου τους στη Λέρο και τους επιτράπηκε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τελικό προορισμό το Παρίσι, «ταυτοποιημένοι» ως Σύροι πρόσφυγες.