Αίτημα σύγκλησης δημοτικού συμβουλίου για το νέο εκλογικό νόμο στην τοπική διοίκηση

Το νομοσχέδιο για την αντιδραστική αλλαγή του εκλογικού νόμου για την τοπική διοίκηση έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από την κυβέρνηση της ΝΔ από τις 5.3.2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Χασιώτης και Βασίλης Γεωργόπουλος έχουν ζητήσει την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και την συζήτηση επί του νομοσχεδίου, ήδη από τις 22.2.2021 (αρ. πρωτ. 3447), ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γεώργιος Γιασημάκης όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεώργιος Αρμυριώτης, αυτοί αρνούνται κάθε συζήτηση.

Ακολουθεί το αίτημα:

«Προς: Δήμαρχο κ. Γεώργιο Γιασημάκη, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Αρμυριώτη

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικού Συμβούλους

Αρ. Πρωτοκόλλου: 3447/22.2.2021

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση Νόμου για νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Οι άξονες της πρότασης είναι οι εξής:

  • Εκλογή δήμαρχου/περιφερειάρχη με ποσοστό 43%.
  • Τα 3/5 των εδρών δίνονται στον επιτυχόντα συνδυασμό και τα 2/5 στην αντιπολίτευση.
  • Τίθεται όριο για την κατανομή των εδρών το 3%.
  • Μειώνεται ο αριθμός των εδρών σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με μια κλιμάκωση από τους μικρούς δήμους στους μεγαλύτερους.
  • Επαναφέρεται το κοινό ψηφοδέλτιο δήμων και κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων και μπαίνει ως προϋπόθεση εγκυρότητας του ψηφοδελτίου ο συνδυασμός να κατεβάσει τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων στο σύνολο των κοινοτήτων. Στην Αττική καταργούνται οι κοινότητες πλην ορισμένων εξαιρέσεων.
  • Διατηρείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων.
  • Αυξάνονται κατά πολύ τα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα κατά 150% για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, κατά 60% για τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους δημοτικούς, και 500% κοινοτικούς συμβούλους.

Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης φέρνει νέους απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς  ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο μετατρέποντας Δήμους και Περιφέρειες σε μοχλό για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων.

Ζητάμε να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος».

Μάρτιος 2021,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com

Facebook