Αβέβαιος ο Μαγιορκίνης για το Πάσχα: Δεν αποκλείω το άνοιγμα-Δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει

Το σχέδιο χαλάρωσης για το Πάσχα και η εξήγηση Μαγιορκίνη για το μπλόκο στο λιανεμπόριο Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Κοζάνης.

Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι οι ειδικοί θα πρέπει να ζυγίσουν την ψυχική βαρύτητα του κόσμου από τη μια και τα μέτρα δημόσιας υγείας από την άλλη. “Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα αλλά αυτή την στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει” είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής.

Αναφορικά με τα Λύκεια εκτίμησε πως είναι αρκετά πιθανό να ανοίξουν στις 12 Απριλίου αν όλα πάνε καλά και πως προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση.

Γιατί παραμένει το μπλόκο στο λιανεμπόριο Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Πάτρας

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε και για το ζήτημα των ημερών, που δεν είναι άλλο από την απόφαση να παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Πάτρα.

Όπως εξήγησε την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό με την αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test. Ωστόσο όπως σημείωσε τους προβλημάτισαν τα στοιχεία, οπότε η επιτροπή γνωμοδότησε εκτάκτως.

“Είναι μια κατάσταση δυναμική η επιδημία και δεν αποκλείεται να κληθούμε να ξαναγνωμοδοτήσουμε εκτάκτως. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Έχει ξαναγίνει” ανέφερε.

“Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις” πρόσθεσε.

Για τις εικόνες συνωστισμού την νύχτα στην Θεσσαλονίκη που είναι ήδη επιβαρυμένη υπογράμμισε πως “πλέον το καμπανάκι με αυτές τις εικόνες θα το χτυπάμε 10 φορές αν πέρυσι το χτυπούσαμε σε αντίστοιχες εικόνες μία φορά. Η πιθανότητα να γίνουν μεταδόσεις είναι εξαιρετικά υψηλές και έχουμε να κάνουμε και με μεταλλάξεις που έχουν 20% περισσότερη μεταδοτικότητα. Είναι η χειρότερη στιγμή για να γίνει αυτό και νομίζω θα δούμε περαιτέρω επιβάρυνση τις επόμενες μέρες ως αποτέλεσμα αυτών. Είναι μια μάχη που δίνουμε με τον χρόνο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, να βελτιωθεί ο καιρός, να βελτιωθεί η κατάσταση και αυτή την στιγμή είμαστε στο τελευταίο μίλι και πάμε να σκοντάψουμε”.

thetoc.gr