«Αγκάθι» η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

29.10.2015

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για να κλείσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την Κυριακή με πολλά θέματα ανοιχτά και τους δανειστές να κρατούν σκληρή στάση, παρά το γεγονός ότι χθες υπήρξε σχετική πρόοδος, όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίτα Μπράιτχαρντ.

Οι διαπραγματεύσεις  σε τεχνικό επίπεδο  εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν ίσως και σήμερα αλλά την τελική απόφαση θα λάβουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει 48 προαπαιτούμενα κάποια έκτος των οποίων ίσως χρειαστεί και πολιτική λύση.

Στα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης συγκαταλέγεται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα «κόκκινα» δάνεια.

«Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα από τα ανοικτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις και το πολεμάμε», δήλωσε χθες, από την Πάτρα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση συμπληρωματικό νομοσχέδιο με νέα προαπαιτούμενα και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα δύο με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε μέχρι την Κυριακή να έχουν ψηφιστεί.

Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι είτε θα υπάρξει φόρος 23% , είτε μηδενικός. Με αυτό ως δεδομένο η κυβέρνηση μελετά την απόσυρση του μέτρου και την αντικατάστασή του με αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας. Τα ισοδύναμα που αναζητά γι αυτό το μέτρο ανέρχονται στα 300 εκατ ευρώ.

Το EuroWorking Group συνεδριάζει το βράδυ  και εάν δεν δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, τότε συνολικά η αξιολόγηση θα καθυστερήσει δημιουργώντας πρόβλημα και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ένα από τα μέτρα που μελετάται είναι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα πολυτελείας και μεγάλου κυβισμού, ενώ σχεδιάζεται να ενταχθούν στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας και αυτοκίνητα που σήμερα δεν πληρώνουν τέλη.

Το EuroWorking Group συνεδριάζει το βράδυ της Πέμπτης και εάν δεν δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, τότε συνολικά η αξιολόγηση θα καθυστερήσει δημιουργώντας πρόβλημα και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα τη δόση των 2 δις ευρώ για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τρία είναι τα σενάρια. Απόψε να δοθεί το πράσινοι φως για την καταβολή της δόσης των 2 δις ευρώ στο EUROGROUP. Το δεύτερο και χειρότερο να αναβληθεί η καταβολή του για μια ακόμη εβδομάδα και το τρίτο το πιο πιθανό να σπάσει η  δόση σε δύο υποδόσεις.

Η Ελληνική πλευρά αναμένεται να προσέλθει σήμερα στη συνεδρίαση του EURO WORKING GROUP υποστηρίζοντας ότι έχει υλοποιηθεί το 90% των προαπαιτούμενων, την ίδια ώρα η πλευρά των δανειστών κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σε όλα αυτά άγνωστο παραμένει και τι θα πράξει η κυβερνητική πλειοψηφία η οποία στηρίζεται στις 154 ψήφους και η κοινωνία βράζει, ενώ όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις 10 και 12 Νοεμβρίου.

Κατά συνέπεια όλα κρέμονται σε μια κλωστή και τα επόμενα εικοσιτετράωρα κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμα για την κυβέρνηση και την πορεία της χώρας.