Αγροτική συζήτηση στη Βουλή χωρίς θέσεις, πρόγραμμα, προοπτική…

του Ανδρέα Κάτσενου

Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για να κατέβουν και πάλι στους δρόμους με στόχο να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους  να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Μιλάμε  για τους κολίγους και  όχι για τους  μεγαλοκτηματίες τους αστούς της υπαίθρου.  Τους μεγαλοπαραγωγούς των εκατομμυρίων. Αλλά για εκείνους που τα νέα μέτρα της Αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τους οδηγούν στο περιθώριο και την ύπαιθρο χώρα στην εγκατάλειψη.

Είχα την δημοσιογραφική διαστροφή να παρακολουθήσω την πολύωρη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την οποία ζήτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Φ. Γεννηματά με την ελπίδα να ακούσω τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά και των λοιπών κομμάτων για τον αγροτικό κόσμο και το μέλλον του. Σκέτη απογοήτευση. Απελπισία.

Η μεν κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο διάλυσης της χώρας που έχει επιτελέσει ως έργο σωτηρίας και μάλιστα να φτάσει στο σημείο  ο κ. Τσίπρας να πει στον κ. Μητσοτάκη ότι «αφού θα ισοπεδώσω τη χώρα με την πολιτική μου γιατί θέλετε να πάρετε την εξουσία;». Ακούστηκαν κι άλλα ευτράπελα για τον εκλογικό νόμο και την άδολη απλή αναλογική, το Κυπριακό, το ΔΟΛ, αλήθεια συγκινητικός ο μεγάλος πόνος όλων για την τύχη, τη  δεύτερη αξιολόγηση και την επίκληση – προτροπή της Αντιπολίτευσης να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές για να σωθεί. Ευφυολογήματα , επικοινωνιακές ατάκες, σπόντες και ευσεβείς πόθους ένθεν κακείθεν.

Δυστυχώς για τους αγρότες δεν ακούσαμε κάτι ουσιαστικό. Για την ακρίβεια ακούσαμε από κάθε πολιτικό αρχηγό ένα «Κατά Αγρότες λογύδριο» μερικών αράδων για την τιμή των όπλων. Η επί τω επιεικέστερων για να μην βγουν, εντελώς και εμφανώς, εκτός  τόπου και χρόνου. Τραγωδία.

Ακούσαμε κι ένα απολογητικό ύφος του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραθέσει μια σειρά από αριθμούς δεκάδων εκατομμυρίων τα οποία θα μοιραστούν στον αγροτικό κόσμο. Προκηρύξεις έργων και παροχών τα οποία είναι έτοιμα να αναστήσουν τον αγροτικό κόσμο. Λίγο τα μπέρδεψε στις ημερομηνίες αλλά αυτό ουδεμία σημασία έχει μπροστά σε αυτά τα εκατομμύρια που έρχονται.

Η ΝΔ… «στάθηκε στο ύψος» της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θα καταργήσει κάθε αντιαγροτικό νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα. Θα μειώσει φόρους, ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα και θα ανοίξει αγορές για τις τεράστιες παραγωγές αγροτικών προϊόντων που έχουμε αδιάθετες. Και πάντως δεν θα απολύσει τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά μόνο τον πρωθυπουργό με τη βοήθεια του λαού. Έλεος! Σε ποιο κόσμο ζούμε.

Μόνη εξαίρεση ο Γ. Γραμματέας του ΚΚΕ ο οποίος, ανεξάρτητα εάν κάποιος συμφωνεί η όχι, προσωπικά διαφωνώ  μαζί του σε πολλά σημεία της ιδεολογικής θέσης του,  έθεσε όμως το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση όσον αφορά το αγροτικό πρόβλημα. Κατέθεσε προτάσεις ουσιαστικές που πολλές εξ αυτών θα μπορούσαν να υιοθετηθούν προς όφελος του συνόλου των αγροτών. Δεν έπεσε στην παγίδα της παρελκυστικής πολιτικής.  Είπε σκληρές αλήθειες. Ουσιαστικά προανήγγειλε το τέλος του αγροτικού κόσμου εάν οι κυβερνώντες δεν αλλάξουν πολιτική. Εάν δεν αντιμετωπίσουν την αγροτιά μια εν δυνάμει ευκαιρία που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Εάν δεν γίνει ο αγρότης επαγγελματίας στηριζόμενος στη σύγχρονη τεχνολογία εκμετάλλευσης της γης που ώστε να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων του και την παραγωγή του.

Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Αν τώρα δεν ληφθούν μέτρα, αύριο, θα είναι πολύ αργά. Ο αγροτικός κόσμος θα ρημάξει. Αλήθεια οι πολιτικοί ταγοί της χώρας έχουν επίγνωση που βρίσκεται η χώρα και ο αγροτικός κόσμος;; Γιατί, δυστυχώς, περί άλλων τυρβάζουν. Σε άλλο πλανήτη βρίσκονται.