ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΩΡΑ

ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ!

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεμπερδέψει με το ΚΕΘΕΑ, κυριολεκτικά εν μία νυκτί, χρειάζεται να μας βρει όλους απέναντι! Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να καταργηθεί! Το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν θα περάσει!

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου εξυπηρετεί το εξής: με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και θα καθορίζονται όλες του οι λειτουργίες. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν «αντιναρκωτικής» πολιτικής της ΕΕ, που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της  τοξικοεξάρτησης.

Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ.

Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν  στη μετατροπή των στεγνών  προγραμμάτων σε μια περιθωριακή επιλογή για τους εξαρτημένους, μέσα σε ένα δημόσιο σύστημα που ευνοεί τη συντήρηση στη χρήση, περιορίζεται στη μείωση της βλάβης, χτίζει χώρους εποπτευόμενης χρήσης και καλλιεργεί χασίς. Ο δρόμος, ασφαλώς, του ιδιωτικού τομέα είναι ήδη ορθάνοιχτος !

Είναι αποκαλυπτική η στάση των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στις συναντήσεις που έγιναν με τη διοίκηση και το ΔΣ εργαζομένων , καθότι ανέδειξαν κυρίως  τον  τρόπο εκλογής της διοίκησης ( ΑΣΕΠ-εκλογές-ζήτημα δημοκρατίας  κτλ) και όχι την ουσία των αλλαγών που είναι το χτύπημα του ίδιου του χαρακτήρα λειτουργίας τους ΚΕΘΕΑ. Θέλουν να κρύψουν την σύμπλευση τους, ότι  έχουν  δηλαδή συμφωνήσει και ψηφίσει στη Βουλή τις  αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ στο χώρο μας που απαξιώνει ακόμα περισσότερο την πρόληψη και τη θεραπεία της τοξικοεξάρτησης.

Κρύβουν ότι πρόκειται για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ που επί σειρά ετών με τα προγράμματά του έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι. Η ωμή αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ γίνεται στην κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στρώνοντας το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και που προωθεί τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σε συνέχιση των υπολοίπων χτυπά τα δικαιώματά μας  στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας , στη λειτουργία των σωματείων με το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» , την ίδια στιγμή επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στο χαρακτήρα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.  Οι ίδιοι που απαξιώνουν την πρόληψη και τη θεραπεία  της τοξικοεξάρτησης είναι οι ίδιοι που στοχεύουν στα εργατικά συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!  Η  πολιτική που θέλει τον εργαζόμενο καθυποταγμένο, με ελεύθερα όλα τα ναρκωτικά, αυτή η πολιτική υπερασπίζεται τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των εργαζόμενων.

Δεν θα τους αφήσουμε !Καλούμε κάθε εργαζόμενο να υπερασπιστεί το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, τη θεραπευτική κοινότητα, που βάλλεται με την ΠΝΠ, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο των εργαζόμενων όσο και των θεραπευόμενων μελών των προγραμμάτων.

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα, την ποιότητα της δουλειάς μας, που παρά τις δυσκολίες και την υποβάθμιση που έχει δεχτεί, ακόμα μας δίνει την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια ότι πολλοί άνθρωποι με τη δική μας βοήθεια αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και ξαναγυρίζουν στην κοινωνία.  Είναι σημαντικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που τόσα χρόνια μας άφησαν εκτεθειμένους σε κινδύνους και υπερβολικό φόρτο εργασίας με την υποστελέχωση , με τις ελαστικές  σχέσεις εργασίας που προωθούνται, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης…. Με την ομηρία των εκπαιδευτικών μερικής απασχόλησης, το σταδιακό ξήλωμα όλων των δικαιωμάτων μας,  ενώ ευθύνη υπάρχει και από τις εκάστοτε διοικήσεις ότι βρισκόμαστε στον αέρα  χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το 2016…

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των εξαρτημένων, στο παρόν και το μέλλον, να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου, δημόσια και δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης.

Είναι άμεση επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να  ορθώσουμε το ανάστημα μας!

  • Να επιβάλουμε την κατάργηση της ΠΝΠ ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ. Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις κινηματικές πρωτοβουλίες που θα καλέσουμε στη ΓΣ  με στάσεις εργασίας, κλιμάκωση με προκήρυξη απεργίας.
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας , να μην συγχωνευτεί, κλείσει καμία μονάδα.
  • Να ενισχυθεί η δράση του ΚΕΘΕΑ με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Καλούμε τους συλλόγους οικογενειών στο ΚΕΘΕΑ , τα εργατικά σωματεία, τους συλλογικούς φορείς στις γειτονιές να συμπορευτούν σε αυτόν τον αγώνα!

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

την Τρίτη 8/10 11πμ στα γραφεία του Μετς( Σορβόλου 24)