Αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

23.10.2015

 

Ο κίνδυνος η κυβέρνηση να οδηγηθεί στην απόφαση σε bail in στις καταθέσεις αλά και σε άλλες τραπεζικές απαγορεύσεις κάνει αγώνα δρόμου για να φέρει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζιών.

 

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος με το δημοψήφισμα και τις εκλογές και η ρευστότητα των συστημικών τραπεζών έχει φτάσει στο ναδίρ.

 

Το κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το οποίο συνεδρίασε, σήμερα, υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου κ. Γ. Δραγασάκη, αποφάσισε να δράσει άμεσα.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια πρωτοβουλία την οποία είχαν γνωστοποιήσει οι εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ, χθες, κατά τις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή, πριν δηλαδή ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των συστημικών τραπεζών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου πριν το τέλος Νοεμβρίου.

 

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θεωρείται «κομβική» για την περαιτέρω εξέλιξη της οικονομίας. Αν δεν έχει τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου, κινδυνεύουμε να μπει σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία των τραπεζών που προβλέπει το bail in («κούρεμα») των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

 

Βεβαίως ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες είναι και γιατί θα πρέπει να λάβει την έγκριση των δανειστών για το νομοσχέδιο και να υπάρχει εύλογος χρόνος για διαβούλευση εάν υπάρξουν παρατηρήσεις για τροποποιήσεις.