Αδαμάντιος Δάβρης: Το μέλλον του τόπου είναι στα χέρια των νέων

26.5.2016

Είναι  νέος σε ηλικία, αλλά επιτυχημένος ως επιχειρηματίας και διαθέτει πολιτικό όραμα που αντανακλά την αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να δραστηριοποιείται.

Ο Αδαμάντιος Δάβρης, Διαμαντής για τους φίλους και όσους στηρίζουν ηθικά τα  σχέδια του για τον Δήμο Ωρωπού και την ιδιαίτερη πατρίδα  του, το Χαλκούτσι, μιλάει στην «Άποψη τώρ@» για το σήμερα και το αύριο του τόπου του, το όραμα του και τους νέους που είναι η δύναμη της πατρίδας.

Κύριε Δάβρη γιατί επιλέξατε να ανοίξετε όχι μία αλλά τρεις επιχειρήσεις μέσα στο Χαλκούτσι; Δεν είναι ένα επαγγελματικό ρίσκο για ένα μικρό χωριό;

Πιστεύω σε αυτό τον τόπο και τον αγαπώ, αλλά δυστυχώς δεν βοηθήθηκε να αναπτυχθεί. Ο χειμώνας είναι μεγάλος και δύσκολος χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές να στηριχτούν οι επιχειρήσεις στο χωριό μας. Παρ’ όλα αυτά όμως επέλεξα να ανοίξω τρία καταστήματα με διαφορετικό αντικείμενο μεταξύ τους και ετοιμάζομαι και για το τέταρτο, γιατί θέλω να συμβάλλω στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και να δώσω ζωή στο Χαλκούτσι, όσο ρίσκο και αν είναι αυτό για εμένα.

Το Χαλκούτσι έχει μπει σε τροχιά  ανάπτυξης ή μένει στάσιμο;

Το Χαλκούτσι  δυστυχώς αντί να πάει μπροστά, βαδίζει προς τα πίσω, ούτε καν στάσιμο δεν μένει. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός με πήγαινε η γιαγιά μου στην παραλία και εκεί υπήρχαν ντουζιέρες και ομπρέλες. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από αυτά, μόνο μια εικόνα εγκατάλειψης. Η ποδοσφαιρική Ομάδα του Χαλκουτσίου είναι ένας ιστορικός Σύλλογος που πρέπει να ξανά λειτουργήσει και καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό, δυστυχώς όμως μόνο υποσχέσεις δέχομαι χωρίς αντίκρισμα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκουτσίου επίσης είναι ανύπαρκτος, χωρίς καμία δραστηριότητα, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί ώστε να ισχυροποιηθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χωριό μας και να προστατευτούν.

Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Δεν υπάρχει διάθεση για πρόοδο και εξέλιξη στο Χαλκούτσι;

Το Χαλκούτσι είναι μια κλειστή κοινωνία που την τρομάζει το καινούριο. Ο κόσμος έχει συνηθίσει στην καθημερινότητα του και έχει κλειστεί στο «εγώ» χωρίς να κοιτάει το «εμείς». Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η μονάδα θα ενεργοποιήσει το όλον. Ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να πιστέψουν στον τόπο και να δουν τις πραγματικές δυνάμεις που έχει και έτσι να δραστηριοποιηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου. Ποτέ δεν εκλέχθηκε ένας βουλευτής από το Δήμο Ωρωπού, ώστε να φέρει στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα προβλήματα του τόπου. Πόσο να βοηθήσουν οι τοπικές επιτροπές, οι σύλλογοι και ο εκάστοτε Δήμαρχος; Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, οι επικεφαλείς που διοίκησαν αυτό το Δήμο, είχαν όραμα αλλά οι εκτελεστικές ομάδες τους είχαν  αναπτύξει «πελατειακές σχέσεις» με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει τίποτα σωστά.

Ποια είναι η δική σου δράση για να βοηθήσεις αυτό τον τόπο που τόσο πολύ πιστεύεις;

Όπως προανέφερα έχω ανοίξει τρεις επιχειρήσεις και σκέφτομαι να προχωρήσω και σε τέταρτη. Παράλληλα έχω δραστηριοποιηθεί και πολιτικά, με την υποψηφιότητα μου στις Περιφερειακές Εκλογές του 2014 στο πλευρό του Αντώνη Γάκη στην παράταξη «ΑΝΑΣΑ» και στις Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ως υποψήφιος με την παράταξη του Γιώργου Καρατζαφέρη «ΛΑΟΣ». Στόχος μου ήταν και παραμένει, να μπορέσω να βοηθήσω τον τόπο μου σε Περιφερειακό επίπεδο αλλά και μέσα από τη Βουλή, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική σε τόσο νεαρή ηλικία; Υπήρξε κάποιο έρεισμα που σας οδήγησε εκεί;

Είμαι ερωτευμένος με την πολιτική, είναι το πάθος μου και παροτρύνω τους νέους να ασχοληθούν τουλάχιστον με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το έρεισμα για εμένα ήρθε μέσα από την οικογένεια μου, καθώς πολιτικός πατέρας μου είναι ο θείος μου Στέφανος Δάβρης, που δραστηριοποιείται επί σειρά δεκαετιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σήμερα είναι Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ω. Αν και ανήκουμε σε διαφορετικό πολιτικό χώρο, μου έδωσε το πρώτο ερέθισμα και συνεχίζει να είναι το στήριγμα μου. Με συμβουλεύει με σύνεση και οφείλω να ομολογήσω ότι αν ακολουθούσα περισσότερο τις συμβουλές του θα είχα πετύχει πολλά περισσότερα. Τον ευχαριστώ που είναι πάντα δίπλα μου με την πολιτική του σκέψη και για την ηθική στήριξη που μου προσφέρει.

Σκέφτεστε να θέσετε υποψηφιότητα στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές και αν ναι, έχετε επιλέξει την παράταξη που θα εκπροσωπήσετε;

Επειδή έχω απογοητευτεί πολύ από την πορεία του Ωρωπού, σκέφτομαι να ασχοληθώ ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι νωρίς ακόμη για να συζητήσω τη συνεργασία μου με κάποια από τις υπάρχουσες παρατάξεις. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια καινούρια παράταξη που θα απαρτίζεται από νέους ανθρώπους με όραμα και διάθεση για την υλοποίηση του. Αν η περίπτωση αυτή δεν ευδοκιμήσει τελικά, τότε θα σκεφτώ σε ποια παράταξη θα ενταχθώ.

Αν υποθέσουμε ότι εκλεγόσασταν Δήμαρχος, ποιο θα ήταν το κύριο μέλημα σας;

Αν μου δινόταν η ευκαιρία να εκλεγώ Δήμαρχος πρωτίστως θα φρόντιζα να αναδείξω όλη την περιοχή αξιοποιώντας σωστά όσα προσφέρει. Υπάρχουν πολλές αρχαιότητες που πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθούν και να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα Μουσείο. Έχουμε  μια λιμνοθάλασσα την οποία λίγοι γνωρίζουν και φυσικά διαθέτουμε μια θάλασσα και έναν Αιγιαλό που θα έπρεπε να προβληθούν σωστά, ώστε ο Δήμος Ωρωπού να γίνει πόλος έλξης για όλους. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί κάθε γωνιά του Δήμου Ωρωπού ότι είμαστε μόλις 50 χλμ απόσταση από την Αθήνα και να καταλάβει ο κάθε Δημότης του Ωρωπού ότι είναι όμορφο να κατάγεσαι από αυτό τον τόπο. Επίσης η δημιουργία Βιολογικού Καθαρισμού θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τόπου, δυστυχώς όμως και αυτό το έργο πνοής παρεμποδίζεται από την μικροπολιτική που ασκείται από ορισμένους.

Αληθεύει ότι πρόσφατα επικυρώθηκε η συνεργασία σας με το νέο κόμμα των Γ. Καρατζαφέρη – Παν. Μπαλτάκου «ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»;

Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη είναι σαν δεύτερο σπίτι μου. Πρόκειται για μια παράταξη πατριωτική και όχι Εθνικιστική, που με καλύπτει, καθώς αγγίζει την καθημερινότητα και ευημερία του κάθε Έλληνα πατριώτη και αγκαλιάζει τη λαϊκή δεξιά. Ο απώτερος στόχος μου είναι να καταφέρω να έχω το βήμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να αναδείξω τα θέματα που ταλανίζουν το Δήμο Ωρωπού και επιτέλους να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο.

Λένε πως κάποιος μπορεί να έχει 100 φίλους αλλά όταν ασχοληθεί με την πολιτική  αποκτά 1.000 εχθρούς. Το έχεις αντιμετωπίσει αυτό;

Βεβαίως και το έχω αντιμετωπίσει. Μέχρι και με την ίδια μου την οικογένεια έχω έρθει αντιμέτωπος. Ακόμα και τις επιχειρήσεις μου έχει επηρεάσει αρνητικά η ενασχόληση μου με την πολιτική. Μου είπε όμως κάποτε ο … ότι «αν δεν έχεις εχθρούς, κοίτα να κάνεις γιατί μόνο έτσι θα γίνεις καλύτερος». Έχω πείσμα και δεν απογοητεύομαι εύκολα, μου αρκεί να ξέρω ότι κατάφερα να βοηθήσω έστω και έναν. Αν ξανά γεννιόμουν πάλι το ίδιο θα έκανα και θα ασχολούμουν με την πολιτική.

Κλείνοντας τη συζήτηση μας, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να επισημάνετε στον κόσμο του Ωρωπού;

Αυτό που θα λέω συνέχεια στον κόσμο είναι να αγαπήσει τον τόπο μας και να παλέψουμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να βγουν μπροστά και να πιστέψουν σε ένα καλύτερο αύριο που μόνο εμείς οι ίδιοι με την ενεργό συμμετοχή μας και με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να το κατακτήσουμε… και πραγματικά αξίζει τον κόπο!