«Αδειάζει» τον Τσίπρα ο Μοσκοβισί

4.11.2015

Άδειασε τον Τσίπρα ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί ξεκαθαρίζοντας ότι το προσφυγικό δεν έχει καμία σχέση με τη χαλάρωση του προγράμματος.

Ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο  να χαλαρώσει το πρόγραμμα εξαιτίας του προσφυγικού είπε χαρακτηριστικά «Τίποτα δεν πρέπει να γίνει για να χαλαρώσει το πρόγραμμα, υπάρχει η δυνατότητα επίκλησης έκτακτων συνθηκών αλλά αυτό θα αφορά σε συγκεκριμένες δαπάνες και όχι σε γενική χαλάρωση».

Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προτάσεις

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, μιας και η συνέντευξη δόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Μοσκοβισί είπε: «Πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις. Είναι κρίσιμο, ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα, οι περικοπές είναι πάντα αντιδημοφιλείς. Ο Νοέμβριος είναι μήνας του ασφαλιστικού». Ωστόσο, ο επίτροπος επί των οικονομικών αποκάλυψε ότι η« κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προτάσεις» και εξήγησε ότι «το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και να μην τιμωρείται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το σενάριο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών δεν είναι καλοδεχούμενο.

Ανακεφαλαιοποίηση

Αναφερόμενος στα 10 δισ. Ευρώ που έχουν δεσμευτεί σε λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είναι διαθέσιμα,  είναι όμως αναγκαίο να ληφθούν πρώτα μέτρα για τη δομή και τη λειτουργία τους, αποσυνδέοντας έτσι την εκταμίευση με τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έστειλε ακόμη το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες.  «Μας περιμένουν δύσκολες αποφάσεις μέχρι τέλος του έτους. Δύο είναι τα σημαντικά θέματα, η ανακεφαλοποίηση και τα κόκκινα δάνεια. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους αλλά πρέπει να βρούμε λύση για όσους πτωχεύουν χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Οι Έλληνες είναι συνδεδεμένοι με την ιδιοκτησία τους, πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό, δεν πρέπει να καλλιεργούμε την κουλτούρα του κακοπληρωτή.

Όσον αφορά στο θέμα της αποτυχίας των δύο μνημονίων είπε ότι δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών «Μπορεί να γίνει επίσης μια συζήτηση για την ελλειπή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Έγιναν λάθη από όλους, η Τρόικα δεν υπάρχει πια, το πνεύμα της συνεργασίας με τους θεσμούς έχει αλλάξει και πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτό», κατέληξε.