Αδελφοποίηση του Δήμου Ωρωπού με το Σαν Μαρίνο! 

Η πρώτη διεθνής διπλωματική συνεργασία του Δήμου Ωρωπού είναι πραγματικότητα. Η συνεργασία Αδελφοποίησης ανάμεσα στο Δήμο Ωρωπού και στο Σαν Μαρίνο είναι πραγματικότητα και ανοίγει νέους ορίζοντες και βάζει τις βάσεις για ανταλλαγή πολιτιστικών, εμπορικών και τουριστικών προγραμμάτων.

Ο Υπουργός Τουρισμού του Σαν Μαρίνο Federico Padini Amati, σε συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη, αποδέχθηκε με ενθουσιασμό την πρότασή  για Αδελφοποίηση του Δήμου Ωρωπού με το κρατίδιο του Σαν Μαρίνο και υπέγραψαν μνημόνιο για ανταλλαγή τουριστικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, εμπορικών προγραμμάτων.

Το Σαν Μαρίνο Ιδρύθηκε το 301 και θεωρείται η πιο παλιά ενεργή δημοκρατία στην παγκόσμια κοινότητα.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση δημάρχου Ωρωπού με εκπρόσωπο ξένης διπλωματικής αποστολής, σηματοδοτώντας ένα άνοιγμα σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, εν συνεχεία της διακρατικής συμφωνίας.

Η Αδελφοποίηση είναι η έκφραση μιας ευρωπαϊκής ενότητας και ταυτότητας που αναπτύσσεται από τους πολίτες. Η σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί επίσης ένα εκπληκτικά ευέλικτο εργαλείο με μια μακροπρόθεσμη δέσμευση μεταξύ των εταίρων και όχι μια βραχυπρόθεσμη συνεργασία.

Μια επιτυχημένη συνεργασία Αδελφοποίησης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στο Δήμο Ωρωπού. Η ένωση των δημοτών του Ωρωπού με τους πολίτες του κρατιδίου Σαν Μαρίνου, σηματοδοτεί για το δήμο ένα νέο ξεκίνημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχει πληθυσμό ίσο με το Δήμο Ωρωπού δηλαδή περίπου 34.000 κατοίκους. Διοικείται από 9 «καστέλι» κάτι σαν τις δημοτικές ενότητες που γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

Παράλληλα αποτελεί μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και πολιτιστικών στοιχείων, ενώ προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το μνημόνιο που υπεγράφη για ανταλλαγή τουριστικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και εμπορικών προγραμμάτων, δημιουργεί νέες προοπτικές. Πιο συγκεκριμένα, η ανταλλαγή των πολιτών, θα αυξήσει την τουριστική κίνηση στο Δήμο Ωρωπού, ενώ οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα τους ευρύτερα σε όλη την Ιταλία.

Το Σαν Μαρίνο έχει έκταση 61 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή, είναι περίπου το 1/6 της έκτασης του Δήμου Ωρωπού που έχει έκταση 338 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Αδελφοποίηση του Σαν Μαρίνο με το Δήμο Ωρωπού δύναται να βοηθήσει τους νέους να συνεργαστούν με τους εταίρους τους και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και γνωριμίες, προσλαμβάνοντας νέες ιδέες που θα ενισχύσουν τις πιθανότητες για την εκπαιδευτική και  επαγγελματική τους εξέλιξη.

Η συνεργασία αυτή χτίζει τις βάσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι η Ευρώπη και ποια είναι η σημασία της σήμερα, καθώς και πού μπορεί να μας οδηγήσει το μέλλον. Ένα μέλλον σε τροχιά ανάπτυξης, τουριστικής, οικονομικής και πολιτιστικής, στοιχεία που αποτελούν και το στόχο της Δημοτικής Αρχής.

Για περίπου 7,5 αιώνες έχει διατηρήσει το αυτοδιοίκητο παρά τις μεγάλες δοκιμασίες που αντιμετώπισε στα βάθη των αιώνων αλλά και των δύο παγκοσμίων πολέμων.  

Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, «Το Σαν Μαρίνο ιδρύθηκε το 301 και μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο παλιά δημοκρατία ενεργού κράτους. Υπήρξε εγκάρδια γνωριμία και επικοινωνία με τον κύριο Federico Padini Amati. Θα έχουμε την ευκαιρία να προβάλουμε τον τόπο μας όχι μόνο στο Σαν Μαρίνο αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία. Ανοίγουμε τους ορίζοντες μας και θα δώσουμε την ευκαιρία στους νέους μας αλλά και στον εμπορικό κόσμο να ανοίξουν έναν επωφελή δίαυλο πολιτισμού, εκπαίδευσης και επικοινωνίας».