Αδύναμος κι εγκλωβισμένος ο Τσίπρας αναζητά πολιτική διαπραγμάτευση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση

13.2.2016

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει και η κοινωνική αντίδραση καθημερινά μεγαλώνει παίρνοντας διαστάσεις τέτοιες που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες. Η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί  με όρους διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των δανειστών την πρώτη φάση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσίπρας αναζητά πλέον διαύλους πολιτικής διαπραγμάτευσης με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ώστε η συνέχιση των συζητήσεων να γίνει με πολιτικά κριτήρια κι όχι μόνο λογιστικά – ταμειακά.

Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος ήταν ο πρώτος ο οποίος μετά την αναχώρηση του κουαρτέτου επεσήμανε ότι χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση αντιλαμβανόμενος ότι οι διαφωνίες ήταν σημαντικές και ουσιαστικά ανυπέρβλητες, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να αποδεχτεί τους όρους των θεσμών.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι κάθε μέρα που χάνεται είναι σε βάρος της χώρας μας .Όπως και μια επανάληψη της ιστορίας του 2015 θα είναι καταστροφική για την οικονομία η οποία θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Με τις πιέσεις του Ταμείου για περαιτέρω «μαχαίρι» στις συντάξεις να εντείνονται, τις κοινωνικές ομάδες να βρίσκονται «επί ποδός» και τις συστάσεις για το προσφυγικό να αυξάνονται, η κυβέρνηση «καίγεται» για αποκλιμάκωση της έντασης.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας «παίζει το χαρτί» της πολιτικής λύσης και ετοιμάζεται για διαβουλεύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Στόχος, είναι να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, αφού με την επιστροφή των θεσμών όπου αυτό καταστεί εφικτό προδιαγράφεται μια σκληρή παρτίδα πόκερ Αθήνας-δανειστών.

Συναντήσεις Τσίπρα με Γιούνκερ-Τουσκ

 Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων του ο  πρωθυπουργός, θα συναντηθεί την Τρίτη, στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, και την Τετάρτη (στις Βρυξέλλες) με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ. «Η ατζέντα θα είναι εφ’ όλης της ύλης» σημειώνει  το πρωθυπουργικό επιτελείο για τις επικείμενες επαφές

Επιπλέον, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή διεξάγεται στις Βρυξέλλες μια κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, όπου η Αθήνα θα δώσει εξετάσεις για το αν έχει καταγραφεί πρόοδος στην κατασκευή των hotspots. Το πρέσινγκ, πάντως, από τα πολλά ανοικτά μέτωπα (διαπραγμάτευση, κοινωνία, προσφυγικό) δεν αφήνει περιθώρια για κωλυσιεργίες. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ανεβάζει ταχύτητες για να περάσει γρήγορα τον «κάβο» που θα δώσει ανάσα στην οικονομία.

Ακόμη και με ελαφρύνσεις, έχουμε δυσκολίες

Στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου, είναι κυρίαρχη η αντίληψη ότι «ακόμα και αν υπάρξουν ελαφρύνσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είμαστε σε δυσκολία». Δεν διστάζουν, μάλιστα, να παραδεχτούν ότι στο «ταμείο» και στο τέλος της διαπραγμάτευσης, «ο κόσμος είτε θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, είτε όχι», συμπληρώνοντας με νόημα ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι δεμένη με τις καρέκλες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιμένουν ότι «αν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση θα μας απαλλάξει από ένα μεγάλο βάρος».