ΑΕΚ: Ένα βήμα πιο κοντά στην Αγιά Σοφιά

29.1.2016

Ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο της «Αγιά Σοφιάς» είναι η ΑΕΚ. Με΄Τά την έγκριση που έλαβε η ΑΕΚ από την  Περιφέρεια για την κατασκευή του νέου γηπέδου της στη Ν Φιλαδέλφεια  απέμεινε η έκδοση της οικοδομικής άδειας από τον Πάνο Σκουρλέτη και το ΠΑΠΕΝ. για να ξεκινήσουν τα έργα.

Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μετά τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Η υπερψήφιση της μελέτης ήρθε πανηγυρικά με 78 «ναι», 16 «όχι» και 2 λευκά, στη σχετική ψηφοφορία που ακολούθησε και πλέον αυτό που απομένει είναι η έγκριση του υπουργείου ΠΑΠΕΝ.

H πρόταση της διοίκησης για θετική εισήγηση έγινε δεκτή με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς στηρίχθηκε από τη Δύναμη Ζωής (Δούρου), την Αττική (Σγουρός), 180ο (Κουμουτσάκος), την «Συμμέτοχοι στο Αύριο» (Π. Χαϊκάλης) και την Ελληνική Αυγή.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει πλέον στον Πάνο Σκουρλέτη αφού από τα χέρια του υπουργού θα περάσει η διαδικασία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας μιας και η θετική εισήγηση της Περιφέρειας ήταν η τελευταία εκκρεμότητα για να δοθεί η έγκριση.

Αναλυτικά η γνωμοδότηση της Περιφέρειας και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή 

«Προτείνουμε την θετική σας ψήφο στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: “Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής” σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και επιπλέον και συμπληρωματικά των παραπάνω όρων και προϋποθέσεων…

* Όσον αφορά στο ύψος του γηπέδου θα πρέπει στο στάδιο της έκδοσης της άδειας δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να γίνει έλεγχος του συνολικού ιδεατού στερεού στο σύνολο της κατασκευής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία και σε σχέση με το φυσικό έδαφος και την στάθμη της οδοποιίας, που θα το εξυπηρετεί.

* Θα πρέπει στο στάδιο της έκδοσης της άδειας δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνουν τροποποιήσεις στην μελέτη του έργου έτσι ώστε να μην αποκόπτεται ο περιβάλλον χώρος του γηπέδου από το Άλσος και να εντάσσεται αρμονικά και χωρίς εδαφικές εξάρσεις στον γενικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του χώρου.

* Όσον αφορά στα μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του γηπέδου θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συντάξει εξειδικευμένα σχέδια δράσης για όλες τις πιθανές περιπτώσεις ειδικότερα μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο γήπεδο “STADE DE FRANCE” στο Παρίσι.

* Τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις, που θα εκτονώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που θα λαμβάνουν χώρα εντός του γηπέδου.

* Τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης στην περιοχή κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που θα λαμβάνουν χώρα εντός του γηπέδου για τη μείωση της άναρχης και παράνομης στάθμευσης στην πόλη.

* Τα αρμόδια Υπουργεία, μετά από σχετική μελέτη, να επισπεύσουν την κατασκευή της γραμμής 4 του “ΜΕΤΡΟ” και την επέκτασή της μέχρι την περιοχή του έργου, δεδομένου ότι είναι γραμμή προς μελέτη.

* Τα αρμόδια Υπουργεία, μετά από σχετική μελέτη, να επισπεύσουν την βελτίωση τόσο των σταθμών του ΗΣΑΠ “Περισσός” και “Πευκάκια” όσο και των υπολοίπων ΜΜΜ για την ασφαλέστερη και ανετότερη εξυπηρέτηση των θεατών.

* Προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να συμβάλλει με τα απαραίτητα έργα, που της αναλογούν (υπογειοποίηση στάθμης οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, πεζοδρομήσεις, διαμορφώσεις χώρων πρασίνου, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, παρεμβάσεις ενοποίησης χρήσεων Άλσους και αθλητισμού κλπ.) και αφορούν γενικότερα στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής τόσο του γηπέδου, όσο και του Άλσους, όσο και του οδικού δικτύου και με δεδομένο την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μετά από ευρεία διαβούλευση. Έτσι, ως έργο υπερτοπικής σημασίας, θα διασφαλιστεί αξιόπιστα η συνολική παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής στην Περιοχή προς όφελος του Δήμου, των Δημοτών αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

* Θα πρέπει ο φορέας υλοποίησης του έργου να καταθέσει πλήρη και αξιόπιστη οικονομοτεχνική μελέτη, που θα αποδεικνύει την βιωσιμότητα της επένδυσης, έτσι ώστε να γίνει εφικτός και ο ανάλογος προγραμματισμός- συντονισμός από τους υπόλοιπους φορείς, που θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση του έργου.

* Θα πρέπει ο φορέας υλοποίησης του έργου να διαθέσει την σύμφωνη γνώμη την ερασιτεχνική “ΑΕΚ” για το έργο, διευκρινίζοντας επακριβώς τους σκοπούς του καταστατικού της σε σχέση με αυτό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 42 του Νόμου 4277/2014».