Αεροπειρατεία στην Λάρνακα – Συναγερμός στην Κύπρο – Απελευθερώθηκαν επιβάτες

29.3.2016

Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε το πρωί στο Airbus A320 των αιγυπτιακών αερογραμμών στην πτήση ΜS 181 από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο, των αιγυπτιακών αερογραμμών, της Egypt Air. Ζητήθηκε να προσγειωθεί και εν τέλει προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Στο αεροπλάνο υπάρχουν 82 επιβαίνοντες, 75 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος, σύμφωνα με το ΡΙΚ.

Η πτήση αναχώρησε στις 06:28 τοπική ώρα από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το Κάιρο στις 08:15, αλλά προσγειώθηκε τελικά στη Λάρνακα στις 08:46.

Αστυνομική κυπριακή πηγή ανέφερε στο Cyprus Weekly ότι «Ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου της Λάρνακας ενημερώθηκε στις 08:30 ότι στο αεροπλάνο των αιγυπτιακών αερογραμμών έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία».

Όπως ενημερώνουν τα Κυπριακά ΜΜΕ, ο αεροπειρατής, που είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, έχει ζητήσει να στείλει γράμμα τεσσάρων σελίδων, γραμμένο στα αραβικά, σε γυναίκα που βρίσκεται στην Κύπρο, της οποίας το όνομα έχει ήδη δοθεί στις αρχές.

Λίγα λεπτά μετά τις 10:00 ο αεροπειρατής άρχισε να απελευθερώνει γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής κρατώντας μέσα τους άνδρες, ζητώντας την απομάκρυνση της αστυνομίας. Είκοσι λεπτά αργότερα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.

 Ισχυρή δύναμη της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή στην περιοχή, ενώ το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και τα αφικνούμενα αεροπλάνα κατευθύνονται στην Πάφο.

 Η Egypt Air και ο διευθυντής ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ζήνων αναφέρουν πως εντός του αεροσκάφους παραμένουν 5 αλλοδαποί επιβάτες (3 Βρετανοί, 1 Ιρλανδός και ένας Ιταλός) καθώς και το επταμελές πλήρωμα.
Σύμφωνα με το Sky news οι επιβάτες που παραμένουν μέσα στο αεροσκάφος είναι 4 συν το πλήρωμα.