Αθηνά Γρέκα: Κολύμπι και Τρίτη ηλικία

Γράφει η Αθηνά Γρέκα-Παναγίδου, Ειδικός Παθολόγος-Διατροφολόγος-Εξειδίκευση στην Γεροντολογία

Το κολύμπι δεν είναι μόνο ένα θερινό σπορ, αλλά για τα άτομα τρίτης ηλικίας δίνει τη δυνατότητα να το εκμεταλλευτούν για τη βελτίωση του μυοσκελετικού, του κυκλοφορικού και του καρδιοαναπνευστικού συστήματος

Η θάλασσα δίνει τη δυνατότητα για μεγάλο εύρος ασκήσεων λόγω της ανωσης και ταιριάζει απόλυτα στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας.

Αυτή η μυϊκή ενδυνάμωση βοήθεια στην πρόληψη πτώσεων.

Η πιθανότητα πτώσης σε άτομα τρίτης ηλικίας είναι πάρα πολύ μεγάλη, με πολλές κι επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή του ηλικιωμένου.

Έτσι λοιπόν όταν ο ηλικιωμένος αθλείται οι πιθανότητες πτώσης μειώνονται ενώ κατά τη διάρκεια της κολύμβησης οι πιθανότητες πτώσης δεν υπάρχουν.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η αυξημένης αντίστασης κίνηση, που δημιουργεί το σώμα η επαφή με το νερό, βοηθά τους ηλικιωμένους να θεραπεύσουν τους τραυματισμένους και καταπονημένους τους μύες .

Μερικά από τα ευρύτερα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας ηλικιωμένος είναι πόνοι στις αρθρώσεις και στο μυϊκό σύστημα, αυξημένη αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να μειωθούν και η συνολική φυσική κατάσταση να βελτιωθεί μέσω της κολύμβησης.

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι μετά από μια ηλικία παρουσιάζουν αυξημένη πίεση. Σε επιστημονικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η κολύμβηση όταν αυτή γίνεται συστηματικά,  μειώνει την αυξημένη πίεση αισθητά.

Ειναι επίσης βασικό να αναφερθεί ότι η κατάθλιψη μαστίζει την τρίτη ηλικία. Οι λόγοι είναι αρκετοί, βασικό στοιχείο όμως είναι ότι το κολύμπι αυξάνει τις ενδορφίνες που είναι υπεύθυνες για τα ευχάριστα συναισθήματά μας άρα αυτό συνεπάγεται μείωση του ποσοστού της κατάθλιψης. Η κολύμβηση ανακουφίζει τον οργανισμό από τα συμπτώματα του άγχους. Πρόκειται για μία «διασκεδαστική» δραστηριότητα, είτε γίνεται στην ανοικτή θάλασσα, είτε στην πισίνα. Ο συνδυασμός της χαλαρωτικής επίδρασης της κολύμβησης και των ενδορφινών (ορμόνες της «ευτυχίας») που απορρέουν από την ίδια την άσκηση, συμβάλλει στην εξαιρετικά ανάλαφρη αίσθηση που νιώθει κανείς μετά από αυτήν.

*Η φωτογραφία που είναι πρόσφατη από μια χαρούμενη παρέα ηλικιωμένων στην παραλία μπροστά από τις παλιές φυλακές Ωρωπού

Αθηνά Γρέκα-Παναγίδου
Ειδικός Παθολόγος-Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στην Γεροντολογία

Ιατρείο : Πλατεία Ηρώων 1, Σκάλα Ωρωπού
τηλ. 22950 35117

www.pathologosgreka.gr
www.facebook.com/OroposDoctor/