Αθηνά Λινού: «Ναι σε αυτόματους πωλητές μασκών, ας είναι και δωρεάν. Να μεγαλώσουν οι αίθουσες στα σχολεία»

Η Αθηνά Λινού πρότεινε την τοποθέτηση αυτόματου πωλητή μασκών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είτε με αντίτιμο, είτε δωρεάν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι άνθρωποι που την έχουν ξεχάσει.

Όλοι να φορούν μάσκα και να περιορίσουν τις επαφές τους

Η ίδια εκτίμησε πως προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός, πρέπει όλοι να φορούν μάσκα μέσα και έξω και να περιορίσουν τις επαφές τους σε όσο το δυνατόν λιγότερες γίνεται.

Οι μαθητές να τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου μέσα στις αίθουσες

Αναφορικά με την ενδεδειγμένη αναλογία μαθητών στις σχολικές αίθουσες, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ μίλησε στο δελτίο του Open και ανέφερε «εάν πετύχουμε τα παιδιά να τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου μέσα στην αίθουσα θα είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Είτε μειώνοντας τον αριθμό μαθητών, είτε μεγαλώνοντας τις σχολικές αίθουσες».

Με την εικόνα που βλέπουμε δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει διασπορά

Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόνισε ότι η μάσκα σαν μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό λειτουργεί όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τις αποστάσεις, την ατομική καθαριότητα, αλλά και τη χρήση αντισηπτικών. Πρόσθεσε δε πως «Με την εικόνα που βλέπουμε δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού».

Η μη χρήση μάσκας, μεγαλώνει τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων

Τέλος, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέληξε: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα μέτρο όπως αυτό της μάσκας, δεν το εφαρμόζουμε ούτε καν στο επίπεδο της αυστηρής σύστασης. Δεν γνωρίζω γιατί γίνεται αυτό, αλλά σίγουρα μεγαλώνει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Μάλιστα μέσα στα νέα κρούσματα δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρά περιστατικά».