Αισιόδοξα μηνύματα για το ΧΥΤΒΑ στο Δήμο Τανάγρας

Μια άλλη διάσταση στη δυνατότητα συνύπαρξης της βιομηχανίας με τους κατοίκους μιας βιομηχανικής περιοχής και τον ΧΥΤΒΑ στην περιοχή της Δ.Ε. Τανάγρας,  έδωσε ο διακεκριμένος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών Ευάγγελος Χριστοφόρου, την Κυριακή 14 Απριλίου, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στο ΚΑΠΗ Σχηματαρίου.

Ο κ. Χριστοφόρου, Μέλος του ΚΚΕ και υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής, έθεσε συγκεκριμένα, επιστημονικά ερωτήματα που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα πάνω στο θέμα της διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων. Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε:

Υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης της βιομηχανίας με ένα κατά το δυνατόν ισόρροπο περιβάλλον;

Μπορούμε τεχνολογικά να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε μια καθαρά βιομηχανική περιοχή;

Στα ερωτήματα αυτά απάντησε, με επιστημονική επάρκεια, θέτοντας υπόψιν του κοινού την τελευταία, βελτιωμένη μέθοδο απορρύπανσης των βιομηχανικών αποβλήτων την οποία έχει ολοκληρώσει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πολύ καλύτερη από αυτή της Γερμανίας, που δίνει συγκλονιστικά αποτελέσματα. Ανατρέπει τις μέχρι σήμερα αρνητικές γνώμες για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων και έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, εάν οι βιομηχανίες συνηγορήσουν στις νέες τεχνολογίες απορρύπανσης.

Πρόκειται για τη μέθοδο «Τεχνικές απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα» με την οποία συγκρατούνται τα μέταλλα και αποδίδεται ως υπόλειμμα ελάχιστη ποσότητα αλατώδους σκωρίας που μπορεί με σωστό και επιστημονικό τρόπο να αποθηκευτεί στο έδαφος.

«Μάλιστα η μέθοδος αποδίδει», όπως είπε, «καθαρό νερό προς χρήση».

«Το ζήτημα πλέον είναι ότι η επιστήμη έχει πλέον τη δυνατότητα να διαχειριστεί με απόλυτα αξιόπιστο τρόπο τα βιομηχανικά απόβλητα και να προστατεύσουν οι βιομηχανίες τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον.

Είναι στην απόλυτη ευχέρεια των βιομηχανιών να εγκαταστήσουν αυτές τις νέες τεχνικές και να συμβάλουν έτσι στη συνύπαρξη της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή των Οινοφύτων αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων» τόνισε ο κ. Χριστοφόρου.

«Άρα το διακύβευμα», όπως είπε και ένας παρευρισκόμενος, «δεν είναι η κατασκευή του ΧΥΤΒΑ, αλλά να πειστούν από την Πολιτεία οι εταιρίες να ακολουθήσουν την τεχνολογία στην απορρύπανση της περιοχής».

Ακολούθως μίλησε ο Επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Τανάγρας Μιχάλης Γιαλούρης, ο οποίος τόνισε ότι «προφανώς δεν επιθυμούμε την αποβιομηχάνιση της περιοχής, αλλά την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων».

Έκανε μια εκτενή αναφορά στην κατασκευή του Βιομηχανικού Πάρκου Οινοφύτων και του ΧΥΤΒΑ στην περιοχή της Δ.Ε. Τανάγρας υποστηρίζοντας ότι «η θέση επιλογής δεν ενδείκνυται για μια τέτοια δράση, καθώς η περιοχή έχει σεισμικά ρήγματα, διέρχεται ποταμός και είναι πλησίον κατοικημένης περιοχής αλλά και του αεροδρομίου της Τανάγρας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε το Μέλος του Τομέα Βοιωτίας του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας Αντώνης Τουλουμάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων και της απορρύπανσης της περιοχής αλλά και στους αγώνες που έχει κάνει το κόμμα του προς αυτή την κατεύθυνση.