Αισιόδοξος για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο Τσίπρας

1.3.2016

Αισιόδοξος ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου έτσι ώστε η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σύντομα και να κάνουμε καλό Πάσχα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή ενικός, ξορκίζοντας τις εκλογές αλλά χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στραβώσει η ιστορία και να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις πιθανόν οικουμενική κυβέρνηση. Επίσης υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο θα έχει αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Πρωθυπουργός κήρυξε ανελέητο πόλεμο κατά της διαπλοκής επιτιθέμενος στον εκδότη του Βήματος κ. Στ. Ψυχάρη χωρίς να τον κατονομάσει και υποστηρίζοντας ότι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και πιθανότατα κάποιες άδειες για θεματικά κανάλια.

Για τη διαπραγμάτευση

«Το Γενάρη πήρα εντολή για διαπραγμάτευση και επειδή έχετε απέναντι σας τον Τσίπρα και όχι τον Σαμαρά και όχι τον Παπανδρέου ή οποιονδήποτε άλλον, θέλω να σας πω ότι δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να πάει αυτή τη κόντρα μέχρι τέλους», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό» και πρόσθεσε:«Παίζοντας το κεφάλι του, αλλά όχι το μέλλον του ελληνικού λαού».

 Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

«Η κυρία Τασία φταίει για το γεγονός ότι οι Turkish Airlines δίνουν τη δυνατότητα χωρίς βίζα, διότι υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Μαρόκου, να έρχονται με 50 ευρώ χωρίς να τους ελέγχει κανένας κατευθείαν από το Μαρόκο στην Κωνσταντινούπολη και μετά να κατεβαίνουν στις ακτές και να περνούν απέναντι;» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Αν και για αυτό φταίει η κυρία Τασία, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να τη βάλουμε δίπλα στην κυρία Μέρκελ και να τις καταδικάσουμε και τις δύο για τη στάση που έχουν κρατήσει» πρόσθεσε.

Για τον τουρισμό

«Πράγματι υπάρχει μια σχετική μείωση στις προκρατήσεις, αλλά αυτό αφορά κυρίως την Κω και την Σάμο, που είναι δύο νησιά που έχουν μαζικό τουρισμό», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός,  αναφερόμενος στις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό και την οικονομία και πρόσθεσε:

«Δεν αφορά την Λέρο, την Χίο και την Λέσβο. Και πράγματι μας ανησυχεί και έχουμε καταρτίσει σχέδιο στο υπουργείο Τουρισμού, όπου η κυρία Κουντουρά εξετάζει σε συνεργασία με tour operators και με διαφημιστικές εταιρείες ειδική καμπάνια γι’ αυτά τα νησιά».

Ενώ για το βέτο επεσήμανε ότι  «Αν δεν είχα θέσει βέτο και αν δεν είχαν μπει αυτά που μπήκαν στις γραπτές αποφάσεις, σήμερα δεν θα έδειχναν όλοι με το δάχτυλο την Αυστρία, αλλά θα έλεγαν στην Ελλάδα ‘πρόβλημά σας κύριοι’».

«Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Επιφυλάχθηκα, για να εγκρίνω τα τελικά κείμενα συμπερασμάτων που αφορούσαν και το Brexit σε σχέση με το τι θα έμπαιναν στα συμπεράσματα για το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Καθώς ερχόμουν στην εκπομπή σας δέχθηκα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» ανέφερε ο λέγοντας : «Θέλησε να μου μεταφέρει μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Μου είπε, “η Κομισιόν είναι μαζί σας, να το έχεις στο μυαλό σου. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να βοηθηθεί. Να μην μείνει αβοήθητη και να αντιμετωπίζει τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης”».

Ρνώ για το ΝΑΤΟ και τον αγώνα να αποδεχτεί την παρουσία του η Τουρκία ότι «Είδαμε και πάθαμε να πειστεί η άλλη πλευρά να υιοθετήσει το operation plan του ΝΑΤΟ»,

Και πρόσθεσε «Και να δεχθεί να κάνει πίσω σε παράλογες απαιτήσεις όπως για παράδειγμα ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιχειρεί στα Δωδεκάνησα, επειδή δήθεν τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή με βάση μία σύμβαση που είχαμε κάνει με την Ιταλία το ’49, που δεν είχε καμία σχέση η Τουρκία».

Για τους αγρότες

«Αυτό που σχεδιάσαμε είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έρθει για να ισοφαρίσει την όποια επιβάρυνση στον τομέα των εισφορών για τον αγροτικό κόσμο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αλλάζουμε τη φορολογία εισοδήματος και στην πραγματικότητα δίνουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να έχουν αφορολόγητο για εισοδήματα μέχρι 9.500 ευρώ, που αν κανείς συνυπολογίσει και το γεγονός ότι υπάρχουν και οι συνδεδεμένες ή εξισωτικές επιδοτήσεις, τότε κατά μέσο όρο το αφορολόγητο πηγαίνει περίπου στα 12.000 ευρώ, αυτό που ζητούν».

«Προστατεύουμε με το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τα στικάκια

 «Εγώ, ως Πρωθυπουργός, όσα στικάκια μου έδωσαν τα παρέλαβα και τα έδωσα στους Εισαγγελείς»  Και πρόσθεσε πως«Και οι Εισαγγελείς βγάζουν λαβράκια, κάνουν δουλειά και φέρνουν χρήμα στο δημόσιο ταμείο».

Για τις συντάξεις

Ήξεις αφίξεις για το εάν θα περικοπούν οι συντάξεις καθώς ανέφερε ότι  «Η πρόταση η οποία έχουμε κάνει και την καταθέσαμε και στους θεσμούς και στην ελληνική κοινωνία είναι στο γράμμα της συμφωνίας και προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων».

«Η πρόταση που καταθέσαμε δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Μειώνουμε 1% το ΑΕΠ, καθιστούμε βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, δημιουργούμε τη δυνατότητα μιας δίκαιης κατανομής των βαρών».

Για την απαγόρευση στους δημοσιογράφους

 «Θεωρώ ότι δεν βοηθάει τη χώρα αυτή την ώρα να διαφημίζουμε σε πρωτοσέλιδους τίτλους και μάλιστα σε εφημερίδες που τις διαβάζουν στο εξωτερικό, ότι κινδυνεύει ο τουρισμός μας»είπε και σημείωσε ότι  «Αυτό το μέτρο είναι προσωρινό και πάρθηκε επειδή γίνονται εργασίες στα κέντρα υποδοχής. Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να ολοκληρωθούν τα κέντρα υποδοχής».

Για τις δηλώσεις Βαρουφάκη

 «Είναι μία απολύτως ανόητη κριτική και είναι ανόητη διότι είχα βγει και είχα δηλώσει ότι αν χάναμε το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να παραμείνω πρωθυπουργός» είπε ο κ Τσίπρας προσθέτοντας «Τιμώ την πολιτική διαφωνία, τιμώ απόλυτα την άποψη του για το αν έπρεπε ή όχι να υπογράψουμε αλλά δεν δέχομαι επί του ηθικού πεδίου μύγα στο σπαθί μου».

Εκβιαστές

«Θα δείτε το επόμενο διάστημα αποκαλύψεις που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση των εκβιαστών – δημοσιογράφων και πρόσθεσε: «Ποιοι είχαν βάλει αυτούς τους ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά στην ΕΥΔΑΠ και στην Τράπεζα Αττικής; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Πείτε μου γιατί επί κυβερνήσεως Σαμαρά η ΕΥΔΑΠ έδινε 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για διαφήμιση; Τι ανταγωνίζεται η ΕΥΔΑΠ; Το νεράκι το οποίο το έχυσα πριν από λίγο».

Για το διαδίκτυο

 «Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν είναι να ελέγξει το διαδίκτυο, άλλωστε δεν ελέγχεται» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να βάλει κάποιους κοινούς κανόνες και να μην έχουμε όσο το δυνατόν φαινόμενα σαν αυτά τα οποία βγήκαν στο φως της δημοσιότητας με την εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών» πρόσθεσε.

Συναντήσεις με Ψυχάρη

 «Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, το θέμα είναι ότι δεν θα πουλήσω την ψυχή μου», τόνισε ο Πρωθυπουργός

 για τις μυστικές συναντήσεις του με τον Σταύρο Ψυχάρη και πρόσθεσε:

«Και εγώ θα κριθώ, ιδίως τώρα που έχω θέση εξουσίας, όχι από το ποιον συναντώ, τι μου λέει, τι του λέω, αλλά από το τι πράττω».

Μητσοτάκης

Την τιμητική του είχε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ τον οποίο κάρφωσε για όσα συμφώνησαν κατά τη  συνάντησή του με τον, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ζήτησα ένα πράγμα από τον κ. Μητσοτάκη. Του είπα “είμαστε νέοι πολιτικοί και οι δύο. Εγώ δεν θα μιλήσω ποτέ για το παρελθόν ή την οικογένεια, θα μιλήσω με βάση τις αρχές σου, τις απόψεις σου και θα σε κρίνω. Έλα να βοηθήσεις μαζί να γυρίσουμε σελίδα στο θέμα της διαπλοκής και στο θέμα της διαφθοράς και σε αυτή τη γάγγραινα του πολιτικού βίου. Και έλα να συμφωνήσεις να πάμε μαζί στην εκλογή του ΕΣΡ για να υπάρξει αδειοδότηση των καναλιών για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια”» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.